Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Eurobank: Γρήγορη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου θα βοηθήσει στη ρευστότητα

Eurobank: Γρήγορη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου θα βοηθήσει στη ρευστότητα

Η εύρυθμη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βελτιωθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα κεφάλαια για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι ή θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Από την δόση των 52,4 δισ. ευρώ (αν στα 49,1 δισ. ευρώ προστεθούν και τα 3,3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ) αναμένεται να διατεθούν περίπου 8,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι αν τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι αρκετά.

Δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά δαπάνες ή άλλες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου (πχ από επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταγραφεί σωστά) δεν μπορούν να αποκλειστούν μέχρι την δημοσίευση των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2012.

Τέτοιες αρνητικές εκπλήξεις θα επηρεάσουν αρνητικά τη ρευστότητα της οικονομίας, θα αυξήσουν το έλλειμμα του 2012 και θα αποτελέσουν πλήγμα για την δημοσιονομική και όχι μόνο αξιοπιστία της χώρας που τελευταία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, προσθέτουν.

Η εντατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι κρίσιμη για την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων εσόδων για το 2013 και την αποφυγή επιβολής νέων περικοπών στις δαπάνες, επισημαίνει επίσης η Eurobank, ενώ τονίζει ότι η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί σημαντικά από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eurobank: Σημαντική πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας από τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με μελέτη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε