Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Eurobank: H συμφωνία για τα μέτρα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου

Eurobank: H συμφωνία για τα μέτρα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η πιθανή αναβολή της σχετικής συζήτησης στη Συνάντηση Κορυφής (μόλις σε δύο ημέρες) θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση στην καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το δανειακό πρόγραμμα του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.

Η οριστική συμφωνία για τη δέσμη μέτρων για το 2013-14 είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μέχρι την 16η Οκτωβρίου 2012 ώστε να δοθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι ενέργειες (πιθανό έκτακτο Euro Working Group ή ακόμη και Eurogroup) που θα επιτρέψουν την συζήτηση του ελληνικού θέματος στην Συνάντηση Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου 2012, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι προφανώς αρνητική. Δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος για την περίοδο 2013-14, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά κυρίως για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, η καταβολή της επόμενης δόσης θα επιτρέψει μέσω της εξόφλησης μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών την μερική τουλάχιστον αντιμετώπιση του προβλήματος έντονης ρευστότητας που αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της τράπεζας.

Η εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 κρίνεται ως ικανοποιητική, εκτιμά η Eurobank και προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τον στόχο του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης για το 2012 (-6.6% του ΑΕΠ για το 2012 σύμφωνα με το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε