Τετάρτη, 24 Απρ.
22oC Αθήνα

Eurobank: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ

Eurobank: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ελλάδα αν βγει από το ευρώ

Mελέτη της Eurobank αναφέρει πως μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημαίνει πως η χώρα θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα ύδατα, επισημαίνοντας παράλληλα πως η παραμονή στο ευρώ θα είναι προς όφελος της χώρας. 

Στην τριμηνιαία της έκδοση «Global Economic & Market Outlook», η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank υποστηρίζει ότι η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα δε θα έλυνε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, των οποίων η αντιμετώπιση θα εξακολουθούσε να απαιτεί επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές σε ένα δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.

Σημειώνει δε πως μία ενδεχόμενη έξοδος δεν θα έλυνε το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η αποτυχία για άλλη μία φορά των ευρωπαίων ηγετών να αποτρέψουν την επιδείνωση της κρίσης.

Σχετικά με τις αδύναμες χώρες η Eurobank EFG σημειώνει πώς χρειάζονται αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Η επιμονή στην αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση φαίνεται πως επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οδηγεί τις οικονομίες των υπερχρεωμένων χωρών σε βαθειά ύφεση, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ενδεδειγμένη μια πιο ισορροπημένη πολιτική προσαρμογής που να περιέχει πρωτοβουλίες για άμεση ανάπτυξη», επισημαίνεται στη μελέτη.

Συνολικά, προβλέπουν πως η οικονομία της ευρωζώνης να βρεθεί σε διπλή ύφεση το 2012, συρρικνωμένη κατά 0,3%.

Η Eurobank προβλέπει επίσης πως η βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος το δεύτερο εξάμηνο του 2012, λόγω της αναμενόμενης υποχώρησης των εντάσεων στην ευρωζώνη, θα επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα από τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους εκτιμάται ότι θα συνεχίζει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε