Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Eurogroup: Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου

Eurogroup: Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2013 | 07:11

Το μήνυμα των δανειστών είναι ξεκάθαρο: για να πάρουμε τη δόση του Μαρτίου πρέπει να μεταρρυθμιστεί το δημόσιο. Και αυτό φέρνει απολύσεις. Όπως ακριβώς επιτάσσει το μνημόνιο...

Το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να ασχολήθηκε περισσότερο με την Κύπρο, αλλά εξέτασε και το αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους για τον... Φεβρουάριο. Όπως και έχει γίνει. Και αφού πήραμε το χτύπημα στην πλάτη πως «καλά τα πάτε» μας... θύμισαν τι προβλέπει το μνημόνιο και τι πρέπει να γίνει έως την επόμενη δόση.

Τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Που μεταξύ άλλων προϋποθέτει και απολύσεις από το δημόσιο. Όπως προβλέπει το μνημόνιο!

Από εκεί και πέρα, το Eurogroup στην τελική δήλωση εκφράζει ικανοποίηση για την εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων δράσεων» του Φεβρουαρίου, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Ο Επίτροπος οικονομίας, Όλι Ρεν, αναφέρθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο Όλι Ρεν, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος από την Τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ , αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών είπε ότι 42 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί το 2012 και πως υπολείπονται 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα για εκταμίευση, εντός του Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς, ο Γ. Στουρνάρας, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

«Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ειδικότερα, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έχει επικαιροποιηθεί, η οποία περιλαμβάνει τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και για τον τομέα της υγείας.
Επιπλέον, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκτός από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις και με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα.

Το Eurogroup καλωσόρισε ακόμη την εκταμίευση από τον EFSF της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Mαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των επίσης 2,8 δισ. ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέκλεισε ο Στουρνάρας νέο PSI για το 2013

Σπάει η τρόικα; Ποιό μέλος θέλει να αποχωρήσει!

Γερμανός "σοφός": Όχι άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα

"Ψίχουλα" έχει επιστρέψει το Δημόσιο από ληξιπρόθεσμες οφειλές!

Προβόπουλος σε Παπούλια: Οι καταθέσεις επιστρέφουν - Διανύσαμε το 70% της διαδρομής

   Διαδώστε αυτό το άρθρο