Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έβαλαν...στοίχημα ότι θα πουλάμε περιουσία 1,1 δισ. το μήνα

Έβαλαν...στοίχημα ότι θα πουλάμε περιουσία 1,1 δισ. το μήνα
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.07.2011 | 06:41
Πρώτη δημοσίευση: 08.07.2011 | 06:41

«Στοίχημα» αρκετά επίφοβο για να το χάσει βάζει η Κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις: Την ίδια ώρα όμως έχει καθορίσει με εξαιρετική ακρίβεια τα ποσά που θα πέφτουν κάθε τρίμηνο σε έναν ειδικό «κουμπαρά» για τις τράπεζες.

Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο -στο οποίο συμφώνησαν και θα βάλουν την υπογραφή τους κυβέρνηση και Τρόικα για να έρθει από Σεπτέμβριο το νέο δάνειο- το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, κινδυνεύοντας όμως έτσι να μην τον ..φτάσει, δεδομένων των συνθηκών.
Στο νέο Μνημόνιο, αναφέρεται ότι ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία και να εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ συνολικά.
Εξ αυτών τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ΄τρίμηνο.
Από τον Οκτώβριο δηλαδή και μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπράττει 1,1 δισ. κάθε 30 μέρες, ολοκληρώνοντας από μία ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων κάθε μήνα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «αυτά δεν γίνονταν ούτε τους καλούς καιρούς, που το χρηματιστήριο και η ψυχολογία της αγοράς ήταν στα ύψη, όχι εν μέσω ύφεσης και τις αξίες υπό κατάρρευση, όπως τώρα συμβαίνει»… 
Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να «τρέχει» με ρυθμούς fast-track το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.
Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο (ΤΧΣ) συνολικά 2 δισ. ευρώ. Από το λογαριασμό τα λεφτά θα μεταφέρονται τακτικά προς το ΤΧΣ, για να διασφαλιστεί ότι το τελευταίο διατηρεί ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος για το κεφάλαιο των τραπεζών δείξει ότι οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι.
Η αποδέσμευση των κεφαλαίων αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνεται κάθε εβδομάδα, την πρώτη μάλιστα εργάσιμη μέρα, να παραδίδει αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου, με επεξηγήσεις για τις κινήσεις και τις αλλαγές στους λογαριασμούς.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο