Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Έχει τρομερή σημασία η Ελλάδα να αποφασίσει σωστά”

Η δήλωση αυτή του Τρισέ δείχνει πως αντιμετωπίζει η ΕΚΤ την τύχη του Μεσοπρόθεσμου, ενώ όλα δείχνουν πως ”περπατάει” η λύση στην ελληνική κρίση χρέους που πρότεινε ο Νικολά Σαρκοζί, με την επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων εως και 30 χρόνια.
Ο κύριος Τρισέ σχολίασε διπλωματικά το γαλλικό σχέδιο περί επιμήκυνσης στη διάρκεια λήξης των ελληνικών ομολόγων:”Το σχέδιο αυτό είναι ευθύνη της Γαλλίας”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένει την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα διατυπώσει την άποψή της, δήλωσε επίσης  ο Πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι σε κατάσταση “αυστηρής επιφυλακής” σε σχέση με τον πληθωρισμό, που θεωρείται ως προμήνυμα αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, από 1,25% που είναι σήμερα, πιθανόν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όταν πολιορκήθηκε από δημοσιογράφους στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Άμστερνταμ με κεντρικούς τραπεζίτες από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, για τη γαλλική πρόταση που προβλέπει την επανεπένδυση του 70% των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες, όταν αυτά λήξουν την επόμενη τριετία, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να σχολιάσει.
“Υπάρχουν αρκετές προτάσεις που εξετάζονται. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Την απόφαση θα την πάρουν οι κυβερνήσεις και στη συνέχεια θα έχουμε τη θέση μας”, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η γαλλική πρόταση για επιμήκυνση των ομολόγων των ιδιωτών που λήγουν την επόμενη τριετία κατά 30 χρόνια είχε θετική απήχηση μεταξύ των εκπροσώπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συγκεντρώθηκαν χθες στη Ρώμη για να συζητήσουν σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Αρκετοί εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών θεώρησαν ότι η γαλλική πρόταση έχει αξία, αλλά θα προτιμούσαν μικρότερη περίοδο επιμήκυνσης από την 30ετία.
“Θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερο ή περισσότερο μία γαλλική λύση”, είπε εκπρόσωπος γερμανικής τράπεζας, προσθέτοντας: “Αλλά, τα 30 χρόνια είναι πάρα πολλά. Αν θα είναι 15,10 ή 5 χρόνια θα αποφασισθεί στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν”.
Οι εκπρόσωποι των γερμανικών τραπεζών πρόκειται να συναντηθούν και πάλι πριν από το έκτακτο συμβούλιο Eurogroup της ερχόμενης Κυριακής.

 
Σχεδόν ταυτόχρονα ο Χ.Β.Ρομπέι δήλωνε, σχετικά με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Ελληνική Βουλή:” Οι επόμενες ώρες στην Ελλάδα είναι κρίσιμες για την παγκόσμια οικονομία”.
 
Διαβάστε επίσης :
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε