Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ευρωπαϊκή “μπότα” στην Ελλάδα – Ξένοι τοποτηρητές έρχονται να επιβάλουν το νέο μνημόνιο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– 100% οι αποκρατικοποιήσεις
– Απολύσεις στο Δημόσιο
– … και νέου τύπου κονδύλια από την Ευρώπη

Υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία η Ελλάδα: Σχεδόν κάθε γρανάζι του κρατικού μηχανισμού θα γυρίζει πλέον μόνον εφόσον ανάψουν το «πράσινο φως» οι πιστωτές μας..
Ξένοι ειδικοί θα καθορίσουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, στις αποκρατικοποιήσεις, αλλά ακόμη και στην διαμόρφωση των κοινοτικών προγραμμάτων και την λειτουργία, την ανθεκτικότητα των τραπεζών
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι κ.κ. Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάι δηλώνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν «η Ελλάδα διατηρεί τα προνόμιά της», αλλά υπενθυμίζοντας ούτε λίγο – ούτε πολύ ότι σε αυτές τις περιπτώσεις …«περιορίζεται» ολίγον η εθνική κυριαρχία.
Έτσι, τις επόμενες μέρες καταφτάνουν στην Αθήνα τα πρώτα κλιμάκια ξένων απεσταλμένων από Βρυξέλες που θα αναλάβουν να … «διοικήσουν» την Ελλάδα, το Κράτος και τα μεγάλα έργα.

Οι βασικές παρεμβάσεις τις οποίες οι στρατιές των «μάνατζερ» που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας, είναι:
–          κατάργηση των εφοριών και δημιουργία νέου φορολογικού μηχανισμού,
–          «πλήρεις» και όχι «μερικές» αποκρατικοποιήσεις
–          συνεχή stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
–          απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από 12 μήνες «μισθωτής εφεδρείας»
–          «νέου τύπου» κοινοτικά προγράμματα, αναπτυξιακή βοήθεια και μεγάλα έργα.
Τι θα κάνουν οι ξένοι «μάνατζερ»
Το πρώτο κλιμάκιο που φτάνει στη χώρα μας θα εξετάσει τα έργα και τις δράσεις που επέλεξαν οι περιφερειάρχες, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα. Δεν δεσμεύονται όμως να τα υιοθετήσουν, αφού οι ίδιοι θα προτείνουν ποια έργα και πώς θα εκτελεστούν, καθώς η ΕΕ θα αναλάβει να τα χρηματοδοτήσει έως και 100% του κόστους τους, χωρίς την οικονομική συμμετοχή της Ελλάδας –τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια ή… και εσαεί!
Γενικότερα, οι ανατρεπτικές αλλαγές που επίκεινται προκύπτουν και από την έκθεση της Κομισιόν, μετά την τέταρτη αξιολόγηση της πορείας εκτέλεσης του μνημονίου.
Η πολιτική αυτή συμφωνία της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και όλα τα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν η βάση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων και κυρίως, για τον ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι τάσσεται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας πως μια παρόμοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις διάδοσης σε άλλες οικονομίες της ΕΕ και ένα έλλειμμα ρευστότητας που θα έφτανε τα 16,5 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες
Δημόσιο
Στην έκθεση επισημαίνονται καθυστερήσεις στην μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά και του προσωπικού στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ .
Μάλιστα στο εδάφιο που αναφέρεται στο θεσμό της μισθωτής εφεδρείας όπου οι υπάλληλοι θα πληρώνονται με το 60% του αρχικού μισθού, αναφέρει συγκεκριμένα το ενδεχόμενο απολύσεων αν μετά από 12 μήνες μισθωτής εφεδρείας ο δημόσιος οργανισμός όπου υπηρετούσαν οι υπάλληλοι ή κάποιος άλλος δημόσιος φορέας δεν θα μπορέσει να τους απορροφήσει .
Σε ότι αφορά την μείωση του μισθολογικού κόστους η έκθεση αναφέρεται στο νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου το οποίο αναμένεται να αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα Αυγούστου και το οποίο σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας θα φέρει τα επίπεδα μισθών του δημοσίου σε αυτά του ιδιωτικού τομέα .

Ως προς την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την μείωση του δημόσιου τομέα, η έκθεση υποδεικνύει:
–          Πλήρης και όχι μερική ιδιωτικοποίηση κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων
–          ανά τρίμηνο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων
–          ταχύτερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις και φορεών.
–          επαναξιολόγηση και κατάργηση των συνολικά 1500 δημόσιων φορέων.

Ξένοι επιτηρητές
Στην έκθεσή της η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι κατά τις διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση, υπήρξε ενδιαφέρον από την ελληνική πλευρά για ευρείας έκτασης ( large scale) τεχνική βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς όπως της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, των αποκρατικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης των κρατικών επιχειρήσεων, την οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας, του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, της σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και των αλλαγών στην αγορά εργασίας .
Μάλιστα σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά διεύρυνε το κύκλο των επιτηρητών δηλώνοντας πρόθυμη για την ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας από στελέχη και κλιμάκια της Κομισιόν, του ΔΝΤ αλλά και από όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ .
 
Διαρκή stress tests
 Η έκθεση της Κομισιόν προαναγγέλλει επίσης την επιλογή ενός αξιόπιστου φορέα αξιολόγησης ο οποίος, με την έγκριση και τη συνεργασία της Τραπέζης της Ελλάδος, θα διενεργεί διαρκή και σε βάθος έλεγχο του χαρτοφυλακίου των δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών, μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Ανάλογα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου ο διοικητής της  ΤτΕ θα μπορεί να απαιτήσει μέτρα από τις τράπεζες ώστε όλες να μπορούν να εκπληρώνουν τα νέα περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας, με μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2012 .
Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης πολύτιμης ρευστότητας η ΕΕ προτείνει στις εμπορικές τράπεζες ακόμη και την διάθεση πακέτου μετοχών του σε τιμές κάτω από αυτές της αγοράς ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους . Αν δεν το επιτύχουν όμως τότε θα πρέπει να προσφύγουν άμεσα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η έκθεση συστήνει όμως και την άμεση κινητοποίηση του τραπεζικού συστήματος για την  διενέργεια συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών, εντός ή εκτός Ελλάδας.
Ειδικά για την ΑΤΕ και το πρόγραμμα εξυγίανσης χαιρετίζει την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ζητά την άμεση πώληση περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν σχέση με τραπεζικές εργασίες.

Διαβάστε επίσης:
Μέχρι και 4 μισθούς το χρόνο θα χάσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Μεγάλη κυνικότητα από τον Γιούνκερ: “Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί σημαντικά”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε