Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καμία συμφωνία στο Eurogroup – Tο σχέδιο του ESM για μείωση χρέους

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Καμία συμφωνία στο Eurogroup – Tο σχέδιο του ESM για μείωση χρέους

– O ESM θα προτείνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους στο Eurogroup της Δευτέρας
– Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και το κλείδωμα επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια προς την Ελλάδα
– Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ακόμα γρίφος
– Παρά το καλό κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, “αγκάθι” παραμένουν τα εργασιακά

Δεν είναι καθόλου ευχάριστα τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς πληθαίνουν ολοένα οι φωνές που μιλούν για μη επίτευξη συμφωνίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης φέρεται να δήλωσε πως είναι δύσκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας πακέτο στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί μετά τη συνεδρίαση αυτή, αλλά και πριν το τέλος του χρόνου.

Όπως ανέφερε υπάρχει μεγάλη πρόοδος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των ελληνικών αρχών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν το ΔΝΤ περιλαμβάνεται σε αυτή την πρόοδο και υπογράμμισε πως αν και παραμένουν ανοιχτά ζητήματα κυρίως στο θέμα των εργασιακών, το κλίμα είναι καλό μεταξύ των δύο πλευρών.

Αυτό που διευκρίνισε είναι πως τα τεχνικά κλιμάκια πλέον δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, αφού έχουν κολλήσει και για αυτό το λόγο θα χρειαστεί πρωτοβουλία σε ανώτερο επίπεδο, αφήνοντας να εννοηθεί πως απαιτείται πολιτικός διάλογος.

Το σίγουρο είναι πως ο ρόλος του ΔΝΤ πλέον είναι ένας πραγματικός γρίφος, καθώς μπορεί να έχει υπάρξει μία πρόοδος αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά έχουν προκύψει τεχνικά ζητήματα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει πρώτα να παρουσιαστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους, ετσι ώστε τα αρμόδια όργανα να δουν το αποτέλεσμά τους.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Wall Street Journal δημοσιεύει τις εμπιστευτικές προτάσεις του ESM για την Ελλάδα για το πώς θα μπορούσαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά το ένα πέμπτο μέχρι το 2060.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ESM σε ένα εξασέλιδο έγγραφο αναφέρει με λεπτομέρεια τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να απομειώσουν το ελληνικό χρέος και μεταξύ άλλων προτείνουν την επιμήκυνση των ωριμάνσεων, το κλείδωμα των επτοκίων σε κάποια δάνεια προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, η επίδραση αυτών των μέτρων μέχρι το 2060 θα ήταν ικανή να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 21,8% του ΑΕΠ. Οι προτάσεις αυτές του ESM θα παρουσιαστούν από τον Κλάους Ρένγκλινγκ στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε