Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ευρω-συμμαχία κατά της κερδοσκοπίας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κοινό μέτωπο για την πάταξη της κερδοσκοπίας σχηματίζουν Γερμανία, Γαλλία και Eurogroup.

Όπως ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο επικεφαλής Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εργάζονται πάνω σε κοινές προτάσεις για την πάταξη της κερδοσκοπίας στα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, κυρίως στα «ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων». 

Μια «κοινή πρωτοβουλία» θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε ο Ούλριχ Βίλχελμ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ και πρόσθεσε πως «πρόκειται κατ’ αρχήν για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας εις βάρος των κρατών». 

Τα «ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων» επιτρέπουν στους κατόχους των ομολόγων να προφυλάσσονται στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής από τον εκδότη του ομολόγου. Αυτά αποτελούν το αντικείμενο μιας τεράστιας αγοράς, έντονα κερδοσκοπικής, και είναι απολύτως αποσυνδεδεμένα από την κατοχή των τίτλων που υποτίθεται ότι καλύπτουν. 

Επικρίθηκαν κυρίως μετά την κρίση στην Ελλάδα, η οποία οδήγησε πολλές χώρες να ταχθούν τις τελευταίες εβδομάδες υπέρ μιας καλύτερης ρύθμισης αυτής της αγοράς που χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη διαφάνειας. 

Ο Βίλχελμ σημείωσε ότι θα είναι δύσκολο” να προωθηθεί μια απαγόρευση των «ασφαλίστρων επί επισφαλών ομολόγων», ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προσέθεσε ότι δεν θα πρέπει να «καίγονται και τα χλωρά μαζί με τα ξερά». Στην αρχική τους μορφή τα ασφάλιστρα επί επισφαλών ομολόγων προστατεύουν από τον κίνδυνο αφερεγγυότητας και έχουν ως εκ τούτου τη χρησιμότητά τους. 

«Υπάρχει ευρεία διεθνής συναίνεση όσον αφορά αυτό που πρέπει να γίνει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό», προσέθεσε ο Βίλχελμ. Όλα αυτά μια ημέρα πριν από την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο και τη συνάντησή της με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε