Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

ΦΠΑ: ‘Αρχισαν οι εξαιρέσεις επαγγελματικών ομάδων;

ΦΠΑ: ‘Αρχισαν οι εξαιρέσεις επαγγελματικών ομάδων;

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες κατηγορίες ενδέχεται να εξαιρεθούν από την επιβολή ΦΠΑ,

από την 1η Ιουλίου.
 
Το πιο πιθανό σενάριο είναι λόγω νομοτεχνικών προβλημάτων η υπαγωγή αυτών των κατηγοριών σε καθεστώς ΦΠΑ να μεταταθεί για τον Οκτώβριο.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ενεργοποίηση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες και δικαστικούς επιμελητές, οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ακόμη συντάξει τις σχετικές εγκυκλίους.    

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η εφαρμογή του μέτρου να λάβει αναβολή. Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών που θα έπρεπε να είχαν ήδη εκδώσει τις εγκυκλίους εφαρμογής του άρθρου 62 του Ν. 3842/2010, με το οποίο καταργήθηκαν οι απαλλαγές του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, δεν το έχουν κάνει ακόμα λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας.

Η αναβολή αυτή θα έχει επίπτωση στον προγραμματισμό εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ανέμενε εισπράξεις περίπου 80 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ δικηγόρων, συμβολαιογράφων και άμισθων υποθηκοφυλάκων. Ειδικά δε από τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ενδεικτικά, από την 1η Ιουλίου η αγορά πρώτης κατοικίας αξίας 200.000 ευρώ θα επιβάρυνε τον αγοραστή με ΦΠΑ δικηγόρου 260 ευρώ, ΦΠΑ συμβολαιογράφου 400 ευρώ και ΦΠΑ υποθηκοφύλακα 200 ευρώ, ήτοι συνολικά με 860 ευρώ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε