Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις για να πάρουν ανάσα οι μικρομεσαίοι

Σε τρεις δόσεις θα καταβάλλεται το ΦΠΑ από επαγγελματίες από 1ης Ιουλίου. Η πρώτη θα είναι το 40% και οι επόμενες από 30%. Tι θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί τέλη Φεβρουαρίου

ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις είναι το βασικό σενάριο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ. Σύμφωνα με αυτό μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλουν το 40% του φόρου με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο. Σημειώνεται ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει μικρή προσαύξηση στη δεύτερη και τρίτη δόση.

Το μέτρο αφορά 1,5 εκατομμύριο επιχειρηματίες που αγωνίζονται να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, αλλά και οι μεγάλες εταιρείες. Σήμερα, ο ΦΠΑ καταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης ως εξής: όσοι τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και καταβάλλουν το φόρο κάθε μήνα, ενώ όσοι έχουν βιβλία Α’ και Β’ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τον καταβάλλουν κάθε τρεις μήνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011 όταν θα το επιτρέπει το νέο TAXIS.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί στο τέλος Φεβρουαρίου θα διευρύνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΝΕΩΝ η δυνατότητα στους προμηθευτές του Δημοσίου να συμψηφίζουν ΦΠΑ που χρωστούν στο κράτος με το τίμημα της οφειλής του προς αυτούς.

Επίσης θα προβλέπεται μείωση του συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Πρόκειται για κέρδη των εταιρειών που δεν διανέμονται στους μετόχους αλλά μενουν στην επιχείρηση για να γινουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.Ακόμη θα υπάρξουν και συγχωνεύσεις 80 με 100 εφοριών πανελλαδικά στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποίησαν το νέο έντυπο E-1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο και αναμένεται να αποσταλεί το επόμενο διάστημα στους φορολογούμενους, προκειμένου να το υποβάλουν στην εφορία την Ανοιξη.

Στο έντυπο Ε-1 της νέας δήλωσης ενσωματώνονται σε νέους κωδικούς οι αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία το 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς, επίσης προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Επίσης, στο νέο έντυπο υπάρχει νέος κωδικός, όπου θα εγγραφούν τα εισοδήματα που μέχρι πέρυσι φορολογούνταν αυτοτελώς (αθλητές κα) προκειμένου πλέον να φορολογηθούν με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε