Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

FT: Οι «τρομαγμένοι» Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν

ΦΩΤΟ REUTERS

Αμφιβολίες για την ικανότητα των Ευρωπαίων ηγετών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων εκφράζει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν «πιο τρομαγμένοι από κάθε άλλη φορά» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, σχολιάζοντας το κλίμα που επικράτησε στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, τις προηγούμενες μέρες.

Η διάσωση της Ευρωζώνης απαιτεί ένα σχέδιο δράσης τεράστιας κλίμακας, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους FT, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν με την περίπτωση της Ελλάδας, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSF).

Και πρέπει να το κάνουν με τρόπο που θα πείσει τις αγορές. «Η διάσωση της Ευρωζώνης απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, σε κλίμακα που είναι δύσκολο να φανταστούμε», τονίζουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση ίσως εντυπωσιάσει τις αγορές για μερικές μέρες, αλλά δε θα λύσει την κρίση.

Η συζήτηση στην Ευρωζώνη επικεντρώνεται αποκλειστικά στο τι δεν μπορεί να γίνει, και ότι στο τι μπορεί να γίνει. Την ώρα που διεθνώς εξετάζονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να βγει η οικονομία από την ύφεση, η Ευρώπη ασχολείται με την επικύρωση των αποφάσεων και των αλλαγών που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιουλίου.

Με ιδιαίτερη έμφαση επισημαίνεται και το γεγονός πως κάθε κίνηση διάσωσης της Ευρωζώνης απαιτεί ξεχωριστή ψηφοφορία στη γερμανική Bουλή.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην Die Welt ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, τονίζει πως οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με συμπληρωματικά μέσα το Ταμείο, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, για να τού δώσουν “περισσότερη ισχύ”.

Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται είναι η χορήγηση εγγυημένων δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους επενδυτές που θα αγοράσουν χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

«Είναι αναγκαίο να ενισχύουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να θεσπίσουμε μία κοινή γραμμή γι’ αυτό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο Ολι Ρεν ανακοινώνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλουν γραπτή δέσμευση ότι θα τηρηθούν τα μέτρα για να δώσουν τα χρήματα της 6ης δόσης- “Όλα καλά” λέει η Κυβέρνηση

Η Μέρκελ θα σερβίρει “κούρεμα” στον Γ. Παπανδρέου;

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε