Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

FT: Το σχέδιο του Ολάντ για την κρίση στην ευρωζώνη

FT: Το σχέδιο του Ολάντ για την κρίση στην ευρωζώνη

Το πακέτο μέτρων που θα προτείνει η Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η Γαλλία θα προτείνει στη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου, ένα συνολικό πακέτο μέτρων, θεωρώντας ότι υπάρχει η ανάγκη για κάτι τέτοιο, όπως φάνηκε και από την αρνητική αντίδραση των αγορών στο πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μεταξύ των μέτρων που θα προτείνει το Παρίσι στον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι περιλαμβάνονται η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η ανακεφαλαιοποίησή τους απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) που θα λειτουργεί από τον επόμενο μήνα με κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ, καθώς και αναπτυξιακά μέτρα που θα συνοδεύουν το δημοσιονομικό σύμφωνο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει κάνει σαφές ότι θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη συμφωνίας για επείγουσες κινήσεις αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, ωστόσο, είναι αντίθετη στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιωματούχοι στο Βερολίνο προσπαθούν να υποβαθμίσουν κάθε έννοια του επείγοντος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θεωρώντας ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι επαρκή.

Με τη συμφωνία του περασμένου Σαββάτου, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και τον ΕΜΣ θα δοθεί μέσω του ισπανικού κράτους. Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, λόγω της σύγκλισης του κινδύνου από το χρέος των τραπεζών και του ισπανικού κράτους καθώς και της έλλειψης σαφήνειας όσον αφορά τους όρους της διάσωσης.

Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να δανείσει απευθείας τις τράπεζες, μόνο εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιό του συμφωνήσει ομόφωνα στην αλλαγή των κανόνων, κάτι που συναντά την αντίθεση του Βερολίνου. Οι Γάλλοι υποστηρίζουν από καιρό ότι θα έπρεπε να δοθεί τραπεζική άδεια στον ΕΜΣ, ώστε να μπορεί να μοχλεύει τα κεφάλαιά του και να αυξάνει τη δύναμη πυρός του.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται αλλαγή της συμφωνίας για την ίδρυση του ΕΜΣ, η οποία πρέπει να εγκριθεί από πολλές χώρες ακόμη, περιλαμβανομένης της Γερμανίας. Το Παρίσι πιστεύει ότι η Ιταλία και η Ισπανία διάκεινται θετικά με αυτή την πρότασή του και ότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με αυτή στη Γερμανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε τις προτάσεις που έκανε στον Βαν Ρομπάι εν όψει της συνόδου κορυφής, οι οποίες περιλαμβάνουν αντίστοιχες εκκλήσεις για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την ΕΚΤ για να “εγγυηθεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης”.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της έκθεσης του κ. Βαν Ρομπάι στη σύνοδο, η οποία, όπως λένε, θα σκιαγραφεί γενικές προτάσεις. Ο κ. Ολάντ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στη Ρώμη.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να καλωσορίσει την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ για στενότερη πολιτική και δημοσιονομική ένωση και να σηματοδοτήσει την ετοιμότητά του να εξετάσει τις αρμοδιότητες που θα χρειαζόταν να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες για να λειτουργεί καλύτερα το ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή στην Ουγκάντα για όσα είπε ο ισπανός πρωθυπουργός

Superman ο Μοσκοβισί: «Μείωση του ελλείμματος χωρίς λιτότητα»

 

Στην σφαίρα της νανοτεχνολογίας τα περιθώρια διαπραγμάτευσης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε