Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

FTD: «Η Αθήνα έχει μόνο 5 μέρες»

Και πάλι η Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδο στον γερμανικό Τύπο. Και πάλι επιλέγονται δραματικοί τόνοι. Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Financial Times Deutschland: «Το μεγάλο ελληνικό πόκερ».

Η γερμανική έκδοση της εφημερίδας κάνει λόγο για παιχνίδι υψηλού ρίσκου και υπογραμμίζει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει ήδη το Μάρτιο. «Από σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες-Κίνδυνος κρατικής χρεοκοπίας-Απομένουν μόνο 5 μέρες», τονίζει επιγραμματικά η FTD.

Φυσικά, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται και στην οριακή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας με τον τίτλο «Η Ελλάδα παίζει το τελευταίο της χαρτί» και υπογραμμίζει: «θέλει να επιβάλει διά νόμου τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους. Λίγες δυνατότητες αντίδρασης για όσους ζημιωθούν».

Η FTD μιλάει για την επιτακτική ανάγκη επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών τοποθετείται στις 20 Μαρτίου. Αναλύει στη συνέχεια τα μέσα πίεσης που κατέχει η Αθήνα απέναντι στους πιστωτές, καθώς και τα νομικά εργαλεία των τελευταίων έναντι της Αθήνας.

Συγκεκριμένα γράφει: «Η Αθήνα διατηρεί ακόμη ένα ατού: Άνω του 90% των ομολόγων έχουν εκδοθεί βάσει του ελληνικού δικαίου. Έτσι οι όροι πληρωμής μπορούν να τροποποιηθούν κάθε στιγμή». Η εφημερίδα αναφέρεται στην επονομαζόμενη ρήτρα συλλογικής δράσης (CAC) βάσει της οποίας, αν συμμετάσχει η πλειοψηφία των πιστωτών σε μία αναδιάρθρωση, τότε πρέπει να την αποδεχτούν ακόμη και οι απρόθυμοι πιστωτές.

Δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα έκανε στην εφημερίδα ο ειδικός για θέματα χρεοκοπίας του Πανεπιστημίου Humboldt, Κρίστοφ Πάουλους, ο οποίος εκτιμά ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πολλές δυνατότητες να διεκδικήσουν τα χρήματά τους λέγοντας σχετικά:

«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορώντας την Ελλάδα για απαλλοτρίωση», κάτι που θα διαρκούσε χρόνια σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό. Άλλη οδός θα ήταν τα πολιτικά δικαστήρια. Σε περίπτωση δικαίωσης των επενδυτών σε αυτά, θα αποκτούσαν τη δυνατότητα να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Η Αθήνα μπορεί όμως να αντισταθεί με το επιχείρημα ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Credit Suisse σταματάει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών

Συνάντηση Παπαδήμου Νταλάρα – Στο 68% το κούρεμα

Bloomberg: Θέμα χρόνου η συμφωνία για το “κούρεμα”

Επιμένει να… χρεοκοπήσει την Ελλάδα η Fitch

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε