Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

FTD: ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα κρατάνε την Ελλάδα στο ευρώ

FTD: ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα κρατάνε την Ελλάδα στο ευρώ

Ισχυρότεροι απο τις αγορές είναι Ομπάμα, Μέρκελ και Τζιαμπάο που είναι υπεύθυνοι για τη μέχρι τώρα παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωvα με τους γερμανικούς Financial Times.

Οι τρεις ηγέτες, σύμφωνα με την εφημερίδα, θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ κι αυτό γιατί θέλουν ηρεμία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πριν από το καλοκαίρι του 2012, σε εμπιστευτικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείτο πώς η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από την Ευρωζώνη. Υπήρξε όμως εξωτερική παρέμβαση: ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο νησί Συλτ και ο αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και ο κίνδυνος μίας νέας διεθνούς ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, ο Μπαρακ Ομπάμα δεν θέλει να χάσει τις επερχόμενες εκλογές, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι Ευρωπαίοι.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι κατέστησαν σαφές ότι δεν κατανοούν πως ένα μέλος της Ευρωζώνης μπορεί να αποπεμφθεί από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, τη στιγμή που δηλώνουν πως “θέλουμε το ευρώ να παραμείνει ανέπαφο”.

Η τριμερής συμμαχία λειτούργησε. Η καγκελάριος Μέρκελ ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Οπως σημειώνει η εφημερίδα αν οι ΗΠΑ, η ΕΕ ή και η Ευρωζώνη με την Κίνα παραμείνουν ενωμένες, δεν μπορεί να υπάρξει κερδοσκοπία.

Σύμφωνα με το άρθρο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχει συνομωσία, μυστικό σύμφωνο ή παρόμοιες ανοησίες. Οπως τονίζει η εφημερίδα, μάλιστα, «στα σενάρια συνομωσίας ανήκουν φήμες ότι η έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ή η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στις Βρυξέλλες ότι η Μέρκελ μετά την επίσκεψή της στην Κίνα μετέβαλε την πολιτική της έναντι της Ελλάδας».

Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα, γράφει η εφημερίδα. Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, πράγμα που ισχύει σε κάποιο βαθμό και για τους πολιτικούς. Οι Μέρκελ, Ομπάμα και Τζιαμπάο είχαν κατά το τελευταίο διάστημα κοινά συμφέροντα. Το ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η κοινή γραμμή είναι αμφίβολο. Ο Ομπάμα μπορεί να χάσει τις εκλογές από τον Ρόμνεϊ, και αυτός πάλι να επιδείξει λιγότερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη ή να ξεκινήσει διαμάχη με την Κίνα, όπως αναφέρεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Στην Κίνα κάτι μπορεί να πάει στραβά και η αδύναμη ηγεσία να αναζητήσει ώθηση μέσω μίας σύγκρουσης με την Ιαπωνία ή με άλλες γειτονικές χώρες. Η Μέρκελ μπορεί να θεωρήσει ότι της είναι πιο σημαντική η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού απ’ ό,τι το Ευρώ, ενώ και οι ίδιοι οι Έλληνες σε κατάσταση πανικού μπορεί από μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη. Αυτές όμως είναι οι πιο απίθανες εκδοχές, στις οποίες θα στοιχημάτιζαν μόνον οι επαγγελματίες απαισιόδοξοι.

Διαβάστε

”Έλληνες κάνετε θυσίες για να μείνετε στην ευρωζώνη”

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε