Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Φαρμάκι πια η τιμή της αμόλυβδης

Φαρμάκι πια η τιμή της αμόλυβδης

Απαγορευτικές είναι πλέον οι τιμές των καυσίμων για τους οδηγούς που πλέον θα αρχίσουν να στρέφονται προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Κατά 9,7 λεπτά το λίτρο ακρίβυνε η αμόλυβδη την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που ανακοινώθηκαν σήμερα.
 
Η μέση λιανική τιμή διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Μαρτίου στο 1,369 ευρώ το λίτρο, από 1,272 την προηγούμενη εβδομάδα ενώ η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που μεσολάβησε (8 λεπτά το λίτρο), μαζί το ΦΠΑ που επιβάλλεται και στο φόρο κατανάλωσης (με τον παλιό συντελεστή 19 % αφού ο νέος θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου) ήταν 9,52 λεπτά. 

Το στοιχείο που προβληματίζει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ενέργειας είναι οι μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται στις τιμές της βενζίνης, από νομό σε νομό. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου οι υψηλότερες τιμές για την αμόλυβδη καταγράφονται στις Κυκλάδες (1,582 ευρώ το λίτρο), στο Λασίθι (1,561) και στο Ρέθυμνο (1,544) ενώ οι χαμηλότερες είναι στη Θεσσαλονίκη (1,21 ευρώ), στην Άρτα (1,219) και στην Ημαθία (1,225). Οι διαφορές κλιμακώνονται δηλαδή μέχρι 37,2 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι υπάρχουν πρατήρια στη Θεσσαλονίκη που πωλούν τώρα, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ, τη βενζίνη φθηνότερα από ό, τι την πουλούσαν στις Κυκλάδες πριν αυξηθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η τιμή διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 10,8 λεπτά το λίτρο και έφτασε στο 1,257 ευρώ. Η τιμή χονδρικής (των εταιριών εμπορίας προς τους βενζινοπώλες) αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 8,9 λεπτά το λίτρο και διαμορφώνεται στο 1,314 ευρώ.

Στις τιμές αυτές δεν έχει ενσωματωθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 21 %, που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου και υπολογίζεται ότι θα επιφέρει πρόσθετη ανατίμηση 1,2 λεπτά. 

Με στοιχεία 1ης Μαρτίου, δηλαδή πριν επιβληθεί η τελευταία αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης η Ελλάδα είχε τη δέκατη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “27”. Υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα είχαν οι Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία.

Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στα Χανιά

Από 1.46 – 1.55 το λίτρο, κυμαίνεται σήμερα η τιμή πώλησης ανά λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης στα Χανιά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου βενζινοπωλών του νομού .Ευάγγελος Κώτσος, ” είναι μια τιμή απαγορευτική για τον καταναλωτή.

Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 0,25 λεπτά,” υποστήριξε , ενώ επανέλαβε το αίτημα για επιβολή πλαφόν σε όλα τα επίπεδα διακίνησης και εμπορίας των υγρών καυσίμων.

Από την Δευτέρα αναμένεται και νέα αύξηση της τιμής λόγω αναπρασορμογης του ΦΠΑ ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009, η τιμή του λίτρου στα πρατήρια του νομού είναι αυξημένη κατά 0.50 λεπτά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε