Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φήμες για γαλλο-γερμανικό συμβιβασμό για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Φήμες για γαλλο-γερμανικό συμβιβασμό για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Το μόνο που απομένει είναι να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τον συμβιβασμό που έχει ήδη γίνει μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με έντονες φήμες που κυκλοφορούν στο Παρίσι.

Η Μέρκελ φέρεται πως έχει αποδεχτεί μία συντονισμένη ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών με κεφάλαια του EFSF παρόλο που μέχρι τώρα δεν ήθελε κάτι τέτοιο ενώ ο Σαρκοζί φέρεται να έχει δεχθεί μεγαλύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους που φτάνει, ίσως και να ξεπερνά, το 40%. Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη καθώς επεξεργάζονται αυτό τον συμβιβασμό στο παρασκήνιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος λέγεται ότι έκανε πίσω, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί αν το γαλλικό κράτος κληθεί ως ύστατη λύση να στηρίξει τις τράπεζές του θα απαιτηθούν γύρω στα 10 με 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, οι οίκοι αξιολόγησης καιροφυλακτούν, κινδυνεύουν τα τρία Α της Γαλλίας και το πολιτικό κόστος για τον Νικολά Σαρκοζί θα είναι μεγάλο ενόψει προεδρικών εκλογών.

Από την άλλη, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δέχτηκε την στήριξη από το EFSF με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση και αν χρειαστεί θα επιβληθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας προκειμένου να περάσει το σχέδιο αυτό στη γερμανική κοινή γνώμη. Ουσιαστικά, η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να προχωρήσει η Ευρώπη προς μία δημοσιονομική ένωση και χρειάζεται την πολιτική στήριξη της Γαλλίας προκειμένου να πείσει της κυβερνήσεις της ευρωζώνης να συναινέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης:

”Επείγει όσο η αναπνοή το ”κούρεμα” της Ελλάδας”

Γιούνκερ: Πότε είπα εγώ για κούρεμα 60% του ελληνικού χρέους;

Μας πάνε στην ”παράταση” Μέρκελ Σαρκοζί και μετά πέναλτυ – ”κούρεμα” εως και 60% του ελληνικού χρέους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε