Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Financial Times: Η τιμή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υπερδιπλασιάσθηκε από τα τέλη Μαΐου

Financial Times: Η τιμή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υπερδιπλασιάσθηκε από τα τέλη Μαΐου
Ένα αθόρυβο αλλά σημαντικό ράλι στην αγορά των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες, με την τιμή του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να έχει υπερδιπλασιασθεί σε σχέση με το ναδίρ της στα τέλη Μαΐου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το ομόλογο των 3 δισ. ευρώ που λήγει το 2023 διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά σε μία τιμή που αντιστοιχεί στο 28,7% της ονομαστικής του αξίας, μία ένδειξη ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι δύσκολη. Ωστόσο, το ομόλογο αυτό διαπραγματευόταν στο 13,9% της ονομαστικής του αξίας στις 31 Μαΐου.
 
Η τρέχουσα τιμή αντιστοιχεί σε ετήσια απόδοση 18,9%, η οποία είναι χαμηλότερη από το 30% που είχε φθάσει πριν από το καλοκαίρι και είναι η χαμηλότερη από τον Μάρτιο. Έπενδυτής στην αγορά των κρατικών ομολόγων, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, ανέφερε ότι η ανάκαμψη στις τιμές των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου προκλήθηκε κυρίως από το «κερδοσκοπικό» στοίχημα που έκαναν κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) για την Ελλάδα. «Έχουμε δει ενδιαφέρον σε ορισμένα σημεία της ελληνικής καμπύλης (ομολόγων), ιδιαίτερα αυτών που λήγουν το 2022 και πέραν αυτών. Η δραστηριότητα έχει αυξηθεί σημαντικά στις τελευταίες λίγες εβδομάδες, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό κερδοσκοπικά κεφάλαια», δήλωσε ο επενδυτής.
 
Η δημόσια υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης οδήγησε ορισμένους επενδυτές στην απόφαση να βάλουν μικρά αλλά σημαντικά στοιχήματα ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μεγάλο χρέος της. Ένας αναλυτής σημείωσε την άποψη που υπάρχει στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν «να ξεφύγει κάπως από το σφίξιμο». Η νέα κυβέρνηση προωθεί μέτρα λιτότητας και έχει εντυπωσιάσει έως ένα βαθμό Οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ, πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής. «Με τον κίνδυνο μίας εξόδου της Ελλάδας (Grexit) να υποχωρεί, οι επενδυτές αφυπνίζονται από τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γιώργος Ζώης, επικεφαλής για τις ελληνικές μετοχές και αγορές κεφαλαίου της εταιρίας Exotix.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FT: Η Ελλάδα προσπαθεί, αλλά το ΔΝΤ βάζει εμπόδια

Ψάχνουν εναγωνίως συμβιβασμό με τους δανειστές – Τα νεα μέτρα που μπαίνουν στο πακέτο

Σαμαράς: «Αν αποτύχει η κυβέρνηση μου, μας περιμένει χάος!»

Πληροφορίες για τραπεζικό deal Εθνικής Eurobank-Προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών στο Χρηματιστήριο

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε