Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Financial Times: Ο Τραμπ θα κάνει πιο εχθρικό το ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Financial Times: Ο Τραμπ θα κάνει πιο εχθρικό το ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Ο παράγοντας “Ντόναλντ Τραμπ” θα κρίνει τη στάση του Ταμείου προς την Ελλάδα. Μόνο που όταν ο Αμερικανός πρόεδρος στείλει τον αντιπρόσωπό του στο Ταμείο, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για την Ελλάδα εκτιμούν οι Financial Times, που κατηγορούν τόσο τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη πως δεν λένε την αλήθεια.

«Η αποτυχία να ειπωθεί η αλήθεια βάζει σε κίνδυνο την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αν το ΔΝΤ αποσυρθεί (σ.σ. από το ελληνικό πρόγραμμα), η Ευρώπη θα μείνει ελεύθερη να κακοδιαχειρίζεται την κρίση μόνη της» είναι ο τίτλος και ο υπέρτιτλος του άρθρου στους Financial Times που υπογράφει ο Wolfgang Münchau, σχολιαστής της εφημερίδας για ευρωπαϊκά θέματα.

Ο Münchau αναφερόμενος στο γεγονός πως οι Ευρωπαίοι δεν λένε την αλήθεια φέρνει ως παράδειγμα αλήθειας την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τα στελέχη του Ταμείου, λέει, λένε την αλήθεια και οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ωμότητα. «Οι Γερμανοί διαμαρτυρήθηκαν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε. Το ίδιο και οι Έλληνες. Όλοι θέλουν να διατηρήσουν το παραμύθι της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για λίγο περισσότερο.

«Ήταν ιδιαίτερα σοκαρισμένοι όταν το ΔΝΤ αποκάλυψε τις διαφωνίες όταν έγραψε ότι “κάποιοι διευθυντές είχαν διαφορετικές απόψεις για το δημοσιονομικό και τη βιωσιμότητα του χρέους”. Ήταν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι πλέον είναι η μειονότητα στο Ταμείο» γράφει Münchau.

Και στη συνέχεια εκτιμά ότι «όταν η κυβέρνηση Τραμπ στείλει τους αντιπροσώπους της στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, περιμένετε το κλίμα να γίνει ακόμη πιο εχθρικό. Η εκτίμησή μου είναι ότι το Ταμείο θα αποχωρήσει τελικά από το ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ελεύθερος να κακοδιαχειριστούν την εξελισσόμενη ελληνική κρίση μόνοι τους».

Κι αν το ΔΝΤ τελικά αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον αναλυτή των FT, δυο πράγματα μπορεί να συμβούν. «Είτε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το καλοκαίρι και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είτε το Βερολίνο θα δεχτεί την ελάφρυνση χρέους λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία μάχη στην οποία κάποιος θα καταλήξει στο έδαφος».

Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% όπως προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 γιατί «καμία χώρα δεν το έχει καταφέρει ποτέ (…) Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μακριά από το να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Δεν θα το πετύχει ποτέ».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «αλήθεια που δεν έχει ειπωθεί» και το ότι «η Γερμανία δεν θα κουρέψει ποτέ το ελληνικό χρέος. Και αυτό γιατί η γερμανική Βουλή δεν θα το δεχτεί και οι βουλευτές που θα είναι εχθρικοί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι ακόμη περισσότεροι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και αυτό γιατί στη Γερμανική βουλή θα έχουν μπει τόσο οι Ελεύθεροι Δημοκράτες όσο και το AfD (το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία) που θέλουν όχι μόνο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά και της ίδιας της Γερμανίας.

Ο Münchau υπενθυμίζει ότι ην άνοιξη του 2015, λίγο μετά την εκλογική του νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% “πολιτική αυτοκτονία” και χαρακτηρίζει “καταστροφικό λάθος” του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την απόφαση να συμμαχήσει με τους Ευρωπαίους κόντρα στο ΔΝΤ, «το μοναδικό θεσμό που επιχειρηματολόγησε υπέρ της ελάφρυνσης χρέους. Ήταν ένας πολιτικά λάθος υπολογισμός».

«Πίστευε ότι ο στόχος ήταν εύκολος. Και πίστευε ότι θα μπορούσε πάντα να συμβιβαστεί με τους ευρωπαίους για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και υπολόγισε λάθος όταν συμπέρανε ότι ο ΔΝΤ θα συναινούσε σε μια τέτοια συμφωνία», σημειώνει.

Πηγή: Financial Times

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε