Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Financial Times: Πριν το Πάσχα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Financial Times: Πριν το Πάσχα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Οι επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Citi, που θεωρούσε δεδομένη την επιστροφή στη δραχμή, βρίσκονται πίσω από την πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου από το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Έρχεται ελληνικό ομόλογο – Το επιτόκιο έκπληξη

 

Η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τουλάχιστον δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες για την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίου νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν, καθώς επιχειρεί να αξιοποιήσει την πτώση στο κόστος δανεισμού.

Η Morgan Stanley και η Citi περιλαμβάνονται στις τράπεζες που μετέχουν στις συνομιλίες για έκδοση 5ετούς ομολόγου 2-3 δισ. ευρώ πριν το Πάσχα, και ίσως πολύ σύντομα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές. Θα είναι η πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2010, πριν την κατάρρευση της χώρας στην κρίση της ευρωζώνης.

Ένας αναλυτής από το Λονδίνο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο 4,5% για το 5ετές ομόλογο, με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών

Τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται σε άλλες περιπτώσεις και η ελαφρά οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για έκδοση κρατικού ομολόγου, σύμφωνα με τον Peter Schaffrik της RBC Capital Markets.

«Σε ένα περιβάλλον όπου τα Bunds, τα gilts και τα Treasuries δίνουν αποδόσεις χαμηλότερες του προβλεπόμενου πληθωρισμού, πρέπει να βγεις έξω από το πιστωτικό φάσμα για να βρεις καλή απόδοση.» δηλώνει. «Η Ισπανία και η Ιταλία δεν προσφέρουν πλέον τα υψηλά επιτόκια που έδιναν άλλοτε –οπότε οι επενδυτές έχουν πολύ λίγες άλλες εναλλακτικές λύσεις και αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της ελληνικής υπόθεσης.»

«Ένα spread 250 μονάδες βάσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι κατ’ εμέ το απόλυτο μίνιμουμ. Δεδομένου ότι τα ιταλικά 5ετή ομόλογα βρίσκονται στο 2% περίπου, αυτό σημαίνει 4,5% για την Ελλάδα»

Χθες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στο 10ετές ομόλογο διολίσθησε σε χαμηλό 4 ετών, ελάχιστα επάνω από το 6%, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής στις αγορές ομολόγων.

Η έκδοση του δημοσίου θα ακολουθήσει την έκδοση της Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας βάση ενεργητικού, που τον περασμένο μήνα έληξε την 5ετία απουσία της από τις αγορές κεφαλαίου με ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύφθηκε έξι φορές.

Ένας αναλυτής από το Λονδίνο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο 4,5% για το 5ετές ομόλογο, με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών.

«Ένα spread 250 μονάδες βάσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι κατ’ εμέ το απόλυτο μίνιμουμ. Δεδομένου ότι τα ιταλικά 5ετή ομόλογα βρίσκονται στο 2% περίπου, αυτό σημαίνει 4,5% για την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προχθές υπέγραψαν για την εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης προς την Ελλάδα, λήγοντας μια αντιπαράθεση που για μια ακόμη φορά είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ των Αθηνών και της τρόικα.

Τα χρήματα παρακρατούνταν από τον Σεπτέμβριο καθώς η τρόικα -η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ- επέμεναν στην επιβολή πρόσθετων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα.

Η επίτευξη συμφωνίας τόνωσε την ελληνική αγορά, ωθώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά σε υψηλό 3ετίας και κατεβάζοντας το yield του 10ετούς ομολόγου (τα yields κινούνται αντίστροφα από τις τιμές) κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,08%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010, πριν το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετή ή πενταετή ομόλογα στο α΄ εξάμηνο του έτους, και τόνισε ότι το, μεγαλύτερο του αναμενόμενου, πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού, θα βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά.

Πάντως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, που προεδρεύει του Εurogroup, δήλωσε ότι το ζήτημα του εάν χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας η χώρα, θα επιλυθεί πριν την λήξη του έτους.

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα

Απίστευτη ταλαιπωρία με την Εφορία για τους απλήρωτους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε