Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Financial Times : Στο στόχαστρο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης

Στα μέτρα που προωθούν η Ευρωπαική Ένωση και οι ΗΠΑ για την εποπτεία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης καθώς και τις εντάσεις που προκαλούνται μεταξύ των οίκων και των χωρών που υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητά τους, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
 

Το δημοσίευμα, με τίτλο: “Κρατικό χρέος: Δύσκολη η πίστωση”, ξεκινά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, με τις οποίες χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση αυτή και έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της διαφάνειας τους.
 
Στελέχη της χρηματοπιστωτικής αγοράς σχολιάζουν με ιδιαίτερα εύγλωττο τρόπο τη συγκεκριμένη απόφαση του Moody’s.
 
Ο Γκάρι Τζένκινς της εταιρίας Evolution Securities σημειώνει ότι ο οίκος υποβάθμισε την Ελλάδα εννέα βαθμίδες μέσα σε 440 ημέρες, ενώ, αν ληφθεί υπόψη η μέση διάρκεια παραμονής μίας εταιρίας σε κάθε μία βαθμίδα θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυτή τη μεταβολή σε 35 χρόνια.
“Κανενός η πιστοληπτική ικανότητα, είτε πρόκειται για κράτος είτε για εταιρία, δεν αλλάζει τόσο γρήγορα”, δηλώνει ο Κόλιν Ντέντσλερ, στέλεχος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου Janus Capital Management.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έλαβαν κάποια μέτρα εποπτείας των οίκων αξιολόγησης, τα οποία έγιναν αρχικά δεκτά από αυτούς, αλλά οι νεότερες πρωτοβουλίες που προωθούν οι Βρυξέλλες, όπως η ειδοποίηση των Κυβερνήσεων 72 ώρες πριν την ανακοίνωση της αξιολόγησης, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των οίκων.
 
Η Ευρωπαική Ένωση, αναφέρει το δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες δηλώνει ότι θέλει να προχωρήσει περισσότερο με την εποπτεία των οίκων. Οι προτάσεις που έχουν εξετασθεί στις Βρυξέλλες περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, την αστική ευθύνη για τις αξιολογήσεις και προσπάθειες ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε έναν τομέα, ο οποίος κυριαρχείται από τρεις οίκους : τον Moody’s, τον Standard & Poor’s και τον Fitch.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε