Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Financial Times: «Τυχερή η Ελλάδα, αλλά θα χρεοκοπήσει κατά 90%!»

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια χρόνια υπάρχουν 90% πιθανότητες να χρεοκοπήσει η Ελλάδα εκτιμούν οι Financial Times, αλλά θεωρούν τη χώρα μας… τυχερή που πρόλαβε να μπει στο μηχανισμό στήριξης.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, προδικάζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στην επόμενη τριετία και ο συντάκτης του άρθρου θεωρεί πως η χώρα μας δε θα αντέξει και θα χρεοκοπήσει αφού «οι αγορές ομολόγων «καρφώνουν» την Ελλάδα, σαν ένα οικονομικό… σουβλάκι», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ελληνική… τύχη, τώρα, έχει να κάνει με το επιτόκιο που παρέχει ο Μηχανισμός Στήριξης, καθώς η Ελλάδα δανείστηκε με 5% αλλά άλλες χώρες που μελλοντικά θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο, θα δανειστούν πολύ ακριβότερα.

«Το Ταμείο που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη των περιφερειακών οικονομιών της θα συγκεντρώνει κεφάλαια από τις αγορές με επιτόκιο 4% στην καλύτερη περίπτωση. Τα χρήματα στη συνέχεια θα διοχετεύονται στις χώρες που τα έχουν ανάγκη με επιπλέον χρεώσεις και πέναλτι που θα φτάνουν το 3,5%. Ως εκ τούτου, το πιθανότερο επιτόκιο δανεισμού για όποιο ευρωπαϊκό κράτος αποκλειστεί από τις αγορές ομολόγων θα είναι περίπου 7,5% με 8,5%», σημειώνεται.

Και μπορεί ο επιδέξιος, όπως χαρακτηρίζεται ο Γιώργος Παπακωνστατίνου από τον συντάκτη, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας να προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η… πτώση της Αθήνας θα συμπαρασύρει κι άλλα κράτη. Με πρώτες στη λίστα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

«Οι επενδυτές ζητούν αποδόσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, μεγαλύτερες σε σύγκριση με πριν από την ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ το Μάιο. Τα CDS υποδηλώνουν ότι η Ιρλανδία εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο από το Dubai ή το Λίβανο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε