Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Financial Times:ΗΠΑ-Από την κάλπη στο γκρεμό

Financial Times:ΗΠΑ-Από την κάλπη στο γκρεμό

”Η Αμερική αντιμετωπίζει μια άμεση κρίση, που με δυσκολία συγκαλύφθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία του φθινοπώρου, αναφέρει ομάδα επενδυτών”.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Επείγουσα προειδοποίηση εξέπεμψαν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων και ασφαλιστικών ταμείων, για την απειλούμενη κρίση στον αμερικανικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες που έχει η αγορά για την ζημιογόνο πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει σε περίπτωση οριακής νίκης του Barack Obama.

Την ώρα που ο κ. Obama και ο Mitt Romney έκαναν τις τελευταίες προσπάθειες προσέλκυσης ψηφοφόρων, οι επενδυτές ζήτησαν από το Κογκρέσο να συνάψει συμφωνία για να αποτραπεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» δηλαδή τα 600 δισ. δολ. σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που θα επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου, αν δεν συμφωνηθούν αλλαγές στην νομοθεσία. Μια τέτοια δημοσιονομική λιτότητα, θα σπρώξει την οικονομία σε ύφεση τον επόμενο χρόνο, όπως έχουν προειδοποιήσει η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου και η Federal Reserve.

Η Αμερική αντιμετωπίζει μια άμεση κρίση, που με δυσκολία συγκαλύφθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία του φθινοπώρου», αναφέρει η ομάδα επενδυτών (στην οποία ηγείται η BlackRock και συμμετέχουν συνταξιοδοτικά ταμεία από την Φλόριντα, την Γιούτα, το Τέξας και το Ιλινόις) σε ολοσέλιδη καταχώρηση που δημοσιεύθηκε σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες των ΗΠΑ χθες.

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα, θα ροκανίζει την εμπιστοσύνη», αναφέρει ο Larry Fink, επικεφαλής της BlackRock, που επιβλέπει 3,6 τρισ. δολ. σε επενδυτικά κεφάλαια. Τόνισε ότι οι αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν 1,7 τρισ. δολ. σε ρευστό που είναι «ένα τεράστιο απόθεμα χρημάτων, που περιμένει να μπει και πάλι στην οικονομία», εφόσον βρεθεί μια λύση που θα θεωρηθεί «εφικτή και αξιόπιστη».

Οι δημοσκοπήσεις στις κρίσιμες ταλαντευόμενες πολιτείες, έδειξαν μικρό προβάδισμα του κ. Obama έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του στην σημερινή ψήφο. Η απουσία ξεκάθαρου προβαδίσματος μεταξύ των υποψηφίων και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές των συνομιλιών για την επικείμενη κρίση στον προϋπολογισμό, επισκιάζουν την άνοδο στα χρηματιστήρια και τα βελτιωμένα, πρόσφατα, οικονομικά δεδομένα.

Ο S&P 500 έχει διολισθήσει σχεδόν 4% από το υψηλό του Σεπτεμβρίου. Τα yields στα κρατικά ομόλογα έχουν πέσει, καθώς οι traders προβλέπουν ότι μια νίκη του κ. Obama και περισσότερες κωλυσιεργίες στην Ουάσιγκτον θα εξαλείψουν τις ελπίδες άμεσης συμφωνίας. Είναι επίσης πιθανό το Κογκρέσο απλώς να αναβάλει την καταληκτική ημερομηνία του Ιανουαρίου για αργότερα στο 2013.

«Ο δημοσιονομικός γκρεμός βρίσκεται πίσω από τις κινήσεις στις αγορές», σχολιάζει ο John Brady της RJ O’Brien & Associates.

Οι αμερικανικές εταιρείες έσπευσαν να πουλήσουν ομόλογα τις τελευταίες ημερες. «Ο κόσμος πιστεύει ότι αν εκλεγεί ο Romney, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για μεγαλύτερη μεταβλητότητα και υψηλότερα yields,” σύμφωνα με τον Ashish Shah της AllianceBernstein.

Η BlackRock, που οργάνωσε και πλήρωσε τις διαφημιστικές καταχωρήσεις, δήλωσε ότι ο δημοσιονομικός γκρεμός ηταν η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών, σε δημοσκόπηση που έγινε τον Οκτώβριο μεταξύ επενδυτών που διαχειρίζονται σχεδόν 5 τρισ. δολ. σε ενεργητικά.

Η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική και στο παρελθόν, όταν δημοσίευσε «ανοιχτή επιστολή στους εκλεγμένους ηγέτες της Αμερικής» τον Ιούλιο 2011 και προέτρεπε την Ουάσιγκτον να αποτρέψει την κρίση, αυξάνοντας το όριο του χρέους. Και στις δύο επιστολές, η ομάδα επικαλείται την ευθύνη που έχουν οι θεματοφύλακες των αποταμιεύσεων πυροσβεστών, δασκάλων, νοσοκόμων, εργατών και επιχειρηματιών.

Ορισμένα μεγάλα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία που αρνήθηκαν να υπογράψουν την επιστολή, εξέφρασαν έκπληξη για την χρονική στιγμή της δημοσίευσης, μια μέρα πριν τις εκλογές. Το Συμβούλιο Θεσμικών Επενδυτών θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη σήμερα, για να συζητηθούν θέματα που προκύπτουν από τις εκλογές.

Εν τω μεταξύ οι επενδυτές προσπαθούν να τοποθετηθούν σε ποικίλες επενδυτικές τάξεις, περιμένοντας το αβέβαιο αποτέλεσμα. «Η πολιτική του Romney είναι “αισιόδοξη” για το δολάριο, ενώ μια επανεκλογή του Obama σημαίνει το status quo: χαλαρή νομισματική πολιτική και αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική, που σημαίνει “απαισιόδοξη” για το δολάριο», εκτιμά ο James Kwok της Amundi”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε