Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Financial Times:”Ζεστοί” οι ξένοι με την επαναγορά

Financial Times:”Ζεστοί” οι ξένοι με την επαναγορά

”Πολλοί αναλυτές προβλέπουν συμμετοχή 60-70% από τα hedge funds.Εκαναν συμφωνία που σκοτώνει: 200% κέρδος σε έξι μήνες”.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

”Ένα επιθετικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων κατέθεσε η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας έως 10 δισ. ευρώ σε κεφάλαια της ευρωζώνης, με την ελπίδα ότι θα επαρκέσει ώστε να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για το μεγαλύτερο πακέτο, με το οποίο θα σιγουρέψει την θέση της στην ευρωζώνη.

Πληρώνοντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προμήθεια σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές στην αγορά για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες κινούνται κάτω από την ονομαστική αξία, η Αθήνα μπορεί να αποσύρει πάνω από 20 δισ. ευρώ από το «βουνό» των χρεών της.

Οι αρχικές αντιδράσεις στην ανακοίνωση από τους διεθνείς επενδυτές και τις εγχώριες τράπεζες, των οποίων η στήριξη ίσως αποδειχθεί πολύ κρίσιμη, ήταν ευνοϊκές.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει αρκετή ανταπόκριση την καταληκτική ημέρα, την Παρασκευή, θα δημιουργηθεί σύγχυση για το πρόσφατο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που συμφώνησαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, που θέλει διακαώς να μειωθεί το ελληνικό χρέος ταχύτερα απ’όσο προτείνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, έχει συνδέσει την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει με την επιτυχία της επαναγοράς.

Ορισμένοι ομολογιούχοι μπορεί να υπολογίσουν ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη αν δεν συμμετέχουν στην επαναγορά και ότι θα δουν την αξία της τοποθέτησής του να αυξάνεται, όταν άλλοι θα συμμετέχουν και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μειωθεί. «Οσο αυξάνεις την τιμή και όσο ενθαρρύνεις την συμμετοχή, τόσο το καλύτερο για όσους δεν συμμετέχουν», προειδοποιεί ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος στην Exotix.

Η είδηση του ελληνικού σχεδίου βοήθησε να διευρυνθεί το ράλι στα ομόλογα των κρατών της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης. Τα yields στα 10ετή ιταλικά ομόλογα έπεσαν στο χαμηλό 2 ετών στο 4,38% ενώ τα ισπανικά επιτόκια μειώθηκαν κάτω από το 5,2% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Στην ελληνική επαναγορά θα χρησιμοποιηθούν έως 10 δισ. ευρώ σε εξάμηνα χρεόγραφα που εκδίδει το ταμείο διασώσεων European Financial Stability Facility. Καλύπτονται ομόλογα που είχαν εισαχθεί στο πλαίσιο της απομείωσης του «κουρέματος» των ιδιωτών ή “private sector involvement”. Οι επενδυτές έχουν προσκληθεί να καταθέσουν προσφορές μεταξύ ελάχιστων και μέγιστων τιμών που έχουν καθοριστεί για καθεμια από τις 20 εκδόσεις.

Αν υποθέσουμε ότι η μέση τιμή που θα πληρωθεί βρίσκεται στο μέσον της μέσης ελάχιστης και μέγιστης τιμής, οι επενδυτές θα λάβουν περίπου 33% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους. Αν χρησιμοποιηθούν και τα 10 δισ. ευρώ η Αθήνα θα επαναγοράσει ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 30 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το μισό από τα 61,5 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία. Την Παρασκευή, τα ελληνικά ομόλογα τελούσαν υπό διαπραγμάτευση σε μέση αξία μόλις 30 σεντς στο ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν δηλώσει ότι στην επαναγορά θα τεθεί «οροφή» στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής στα περίπου 28 σεντς στο ευρώ. Μέχρι την Δευτέρα, είχε φανεί ότι ήταν μια κίνηση τακτικής, ώστε να αποτραπεί η εκτίναξη των τιμών ενόψει της λεπτομερούς ανακοίνωσης, ενώ επίσης οι τελικοί όροι της συμφωνίας ήταν ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές. «Είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι πιο λογική από την αρχική δήλωση», σχολίασε παράγοντας που σχετίζεται με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Με την δυνητική τιμή επαναγοράς, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν κέρδη κεφαλαίου από τα ομόλογα που έχουν καταχωρημένα στα βιβλία τους στα 25 με 30 σεντς, αποφεύγοντας νέο πλήγμα στους ισολογισμούς τους. «Πρέπει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά πάντως η τιμή δείχνει καλή, ειδικά υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ένας κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης.

Ένας άλλος τραπεζίτης δήλωσε: «Θα συμμετέχουμε, όπως θα συμμετέχουν όλοι οι παραδοσιακοί Ευρωπαίοι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα –έχουν κουραστεί κι έχουν απηυδήσει με τον ελληνικό κίνδυνο σε αυτό το σημείο”.

Τα hedge funds, που εκτιμάται ότι κατέχουν ομόλογα περίπου 21 δισ. ευρώ, έστησαν τις θέσεις τους στα 11 με 17 σεντς στο ευρώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν η πολιτική αστάθεια κορυφωνόταν ανάμεσα σε δύο εκλογές. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν συμμετοχή 60-70% από τα hedge funds. «Εκαναν συμφωνία που σκοτώνει: 200% κέρδος σε έξι μήνες», είπε ένας.

Ο Gary Jenkins της Swordfish Research αναφέρει: «Αν αγόρασε κάποιος στα 15 θα βγει με κέρδος… Οι περισσότεροι θα σκεφτούν «αν μπορώ να βγω, θα βγω». Ισως έχουν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης.»

Ο Julian Adams της Adelante Asset Management, που κατέχει ελληνικά ομόλογα, σχολιάζει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης φέρθηκαν ανάρμοστα καθορίζοντας ελάχιστη τιμή προσφορών, γεγονός που ανέβασε το κόστος της επαναγοράς. Προσθέτει όμως: «Ισως κάνουμε προσφορά σε υψηλότερο επίπεδο και βλέπουμε τι θα γίνει».

Ο Hans Humes της Greylock Capital, hedge fund με εδρα στην Νέα Υόρκη, λέει: “Θα προτιμούσα να πάρω την απόδοση μετά από την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και όχι χάρη σε αυτή την παράλογη παρέμβαση αλλά, αφού έγινε, γιατί να μην παίξω;”

Για τους ανήσυχους επενδυτές, υπάρχει η προειδοποίηση ότι αν δεν συμμετέχουν, κινδυνεύουν να φύγει το ΔΝΤ από την συμφωνία στήριξης της Ελλάδας και θα υποστούν απομειώσεις στο μέλλον, ίσως στο πλαίσιο του «ανταλλάγματος» για το ότι υπέστη η Γερμανία ζημίες για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Όμως ο David Mackie της JPMorgan, τονίζει ότι ο βασικός κίνδυνος για τους ομολογιούχους δεν είναι η απειλή να αποτραβηχτεί το ΔΝΤ, αλλά η απειλή να αποσταθεροποιήσει η ακραία δημοσιονομική λιτότητα την Ελλάδα και να ανεβάσει πολιτικά ακραίες παρατάξεις στην εξουσία.

«Για έναν ομολογιούχο που έχει δει σημαντική ανατίμηση της τοποθέτησής του, ο κίνδυνος στάσης πληρωμής από μια νέα, πιο ακραία κυβέρνηση, είναι υπαρκτός, είτε είναι επιτυχής η επαναγορά είτε όχι».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε