Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Fitch: “Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά δεν θα φύγει από το ευρώ”

Ακόμη όμως και με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το επίπεδο του χρέους της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι “εξαιρετικά αυξημένο”, προειδοποίησε ο Ρένγουικ.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, όμως δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη διότι το κόστος μίας τέτοιας απόφασης θα είναι πολύ αυξημένο όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης, αναφέρει σήμερα σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

“Ο Fitch αναμένει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, όμως δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη”, επισημαίνεται στην έκθεση.

“Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει (την ευρωζώνη) αυτό θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει θανάσιμα το σύνολο της ευρωζώνης”, προσθέτει ο οίκος.

“Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο (…) σημαίνει ότι θα υπάρξει ανταλλαγή χρεογράφων από τις μεγάλες τράπεζες που έχουν ελληνικό χρέος. Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι ισοδύναμο με χρεοκοπία”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάγκλας Ρένγουικ, αναλυτής του Fitch.

“Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι να ακολουθηθούν τα μέτρα (λιτότητας που έχει προτείνει) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομική αναδιάταξη και η ενίσχυση του προϋπολογισμού”, υπογράμμισε ο αναλυτής του Fitch.

“Το πολιτικό και οικονομικό κόστος από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πολύ αυξημένο. Δεν είναι αυξημένο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη”, κατέληξε ο Ρένγουικ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε