Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φορο-ντου από παντού! – Παραδείγματα φόρο – φόρο

1.200 με 1.250 ευρώ το χρόνο χάνει ο μέσος εργαζόμενος από τη νεα καταιγίδα μέτρων. Τι λένε οι ειδικοί στο Newsit.

Με τη βοήθεια του αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, Δημήτρη Μάρδα, επιχειρούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για την τσέπη μας και πόσο θα μειωθούν τα εισοδήματά μας.

Όπως δήλωσε στο Newsit o κύριος Μάρδας “Η νέα φοροκαταιγίδα αγγίζει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα:

– Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στο χώρο εστίασης θα στοιχίσει στον εργαζόμενο από 200 εώς 800 ευρώ το   χρόνο.

– Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αν και ακόμη δεν έχει κλειδώσει, θα στοιχίσει γύρω στα 200 με 400 ευρώ το χρόνο σε όσους μένουν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ενώ σε όσους μένουν σε μονοκατοικία το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο.

– Ο ειδικος φόρος καυσίμων στο φυσικό αέριο θα επιβαρύνει κατά 70 εώς 100 το χρόνο την τσέπη των καταναλωτών.

– Η φορολαίλαπα στο χώρο των ακινήτων θα επιφέρει μεγάλο χτύπημα στην τσέπη του φορολογούμενου. Η μείωση του αφορολόγητου από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ σημαίνει πως το μέτρο θα αγγίξει κατοικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας από 80 έως 100 τ.μ. οπότε θα υπάρξει επιβάρυνση από 100 εώς 250 ευρώ το χρόνο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο δε φόρος για τα ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ σημαίνει απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον 300 ευρώ.

– Ο φόρος υπέρ ανέργων θα είναι μια οριζόντια εισφορά της τάξης του 3% αυτό σημαίνει πως ο εργαζόμενος θα χάσει από 40 εώς 200 ευρώ το χρόνο.

– Ο φόρος αλληλεγγύης είναι μεν κλιμακωτός αλλά ανέρχεται σε περίπου 380 ευρώ το χρόνο για ενα μεσαίο εισόδημα.

– Φοροεπιδρομή θα γίνει και όσους δήλωσαν τα αυθαίρετα τους για να τα σώσουν αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το ποσό που θα πληρώσουν.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο καθηγητής κ.Μάρδας

– Το άγριο πετσόκομα στα επιδόματα θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων και η απώλεια θα φτάσει τα 80 με 150 ευρώ το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση η νέα φοροεπιδρομή δεν είναι η λύση. Πρώτα περιορίζεις τη σπατάλη, πρώτα συμαζεύεις το σπίτι σου και μετά περπατάμε σε άλλα μέτρα και όχι σε αυτά που μειώνουν κάθετα το πραγματικό εισόδημα των εργαζομενων και των συνταξιούχων. Ενας εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1500 ευρώ θα χάσει γύρω στα 1.200 με 1.250 ευρώ το χρόνο. Οι δε δημόσιοι υπάλληλοι μετά την απώλεια δύο μισθών θα χάσουν και έναν τρίτο”.

Ακούστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του κ.Μαρδα

Διαβάστε επίσης :

2.000 ευρώ χάνει ζευγάρι χαμηλόμισθων, 2.740 ευρώ οι συνταξιούχοι


Ο Γ.Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε