Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Φωτιά στα εργασιακά – Τι θα γίνει με μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες, ωράρια και 13ο και 14ο μισθό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Ωράριο – λάστιχο, χωρίς υπερωρίες και μικρότερους μισθούς
– Πάγωμα μισθών, τέλος οι τριετίες και κίνδυνος μειώσεων των κατώτατων μισθών
– Ξεχάστε και το επίδομα γάμου, διαμηνύουν οι δανειστές
– Τι λέει στο newsit.gr ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Έρχεται καύσωνας στο μέτωπο των εργασιακών θεμάτων. Από σήμερα η “επιτροπή των σοφών”, που θα εισηγηθεί ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές όπως προβλέπεται στο μνημόνιο 3, αρχίζει τις επαφές με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Με δηλώσεις του προς το newsit.gr ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει πως “άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων” και προσθέτει πως είναι ισχυρή του πεποίθηση ότι “οπωσδήποτε θα βελτιώσουμε το υφιστάμενο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων”


Την ίδια ώρα οι Θεσμοί με διαρροές στέλνουν σκληρά μηνύματα τα οποία προοιωνίζονται ισχυρές τριβές και καυτές διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, της οποία ο πυρήνας απαρτίζεται από τα εργασιακά θέματα.
Οι πληροφορίες από την πλευρά των Θεσμών κάνουν λόγο για αλλαγές στο καθεστώς του ωραρίου της εργασίας ώστε να γίνει πιο ευέλικτο και να αυξηθεί το διευθυντικό δικαίωμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χειροτερεύσει το καθεστώς των υπερωριών, του χρόνου απασχόλησης και θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες στην πραγματικότητα σημαίνουν μικρότερες αμοιβές.
Μάλιστα προτείνεται ακόμα και η κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής για ορισμένο χρονικό διάστημα και οι εργαζόμενοι αντί να να παίρνουν χρήματα να τους χορηγείται ρεπό από την επιχείρηση.
Για τις αλλαγές στο 13ο και 14ο μισθό η κυβέρνηση τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από τους Θεσμούς, ενώ για τον κατώτατο μισθό η κατάσταση εμφανίζεται ως εξής: Με βάση το δεύτερο μνημόνιο και σε συνδυασμό με το τρίτο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει το καθεστώς με το οποίο θα καθοριστεί ο κατώτατος μισθός (584 ευρώ για τους πάνω των 25 ετών και 511 ευρώ για τους μικρότερους), πράγμα που σημαίνει πως αν ληφθούν υπόψη πληθωρισμός και ρυθμός ανάπτυξης, οι κατώτατοι μισθοί θα μειωθούν.
Με τα ισχύοντα σήμερα οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται να πάρουν τις αυξήσεις ανά τριετία γιατί είναι “παγωμένες” από το 2012 και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%.
Επιπλέον οι πληροφορίες από τους Θεσμούς αναφέρουν ότι σκοπεύουν να θέσουν και το θέμα της κατάργησης του επιδόματος γάμου.


Η κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται να, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει σε μείωση μισθών και σε κατάργηση του επιδόματος γάμου και θεωρεί ότι η καλύτερη απάντηση στο πρόβλημα θα είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γιατί μέσω αυτών μπορεί να καταργηθεί το ¨πάγωμα¨ των τριετιών, να αποκρουστεί η προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος γάμου και να δοθούν ακόμα και αυξήσεις εφόσον το αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι κατά τις διαπραγματεύσεις τους.
Επιπλέον το κουαρτέτο θέτει θέμα ανταπεργίας (λόκ – άουτ) και αύξηση της δυσκολίας στην προκήρυξη απεργιών, πράγμα που η κυβέρνηση απορρίπτει και θεωρεί ¨κόκκινη γραμμή¨.
Πάντως, αλλαγές αναμένονται στο συνδικαλιστικό νόμο. Προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνεί και η κυβέρνηση, αλλά διαφωνεί σε πολλά σημαία των προτεινόμενων αλλαγών.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι ιδεολογικά και πολιτικά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμα τα εργασιακά από τα ασφαλιστικά και τα φορολογικά, που σημαίνει πως αυξάνεται ο βαθμός δυσφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε