Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Φόβοι έναρξης ευρωπαικού ντόμινο – Ρεκόρ για τα γαλλικά spreads

Φόβοι έναρξης ευρωπαικού ντόμινο – Ρεκόρ για τα γαλλικά spreads

”Σήμερα οι αγορές θεωρούν πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ” είναι τα σχόλια αναλυτή για τον πανικό στις χρηματαγορές.

Η αποσταθεροποίηση στις αγορές είναι εμφανής.

Δεν είναι μόνο η βουτιά του ευρώ και η πτώση στα Χρηματιστήρια, αλλά και η άνοδος σε επίπεδα ρεκόρ για τα spreads των γαλλικών ομολόγων όπως και το ότι η ΕΚΤ αγοράζει συνεχώς ιταλικό και ισπανικό χρέος.

Γαλλία: Σε επίπεδο ρεκόρ τα spreads των γαλλικών ομολόγων

Η διαφορά του επιτοκίου μεταξύ του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού έφθασε σήμερα για πρώτη φορά μετά τη δημιουργία της ευρωζώνης το στο επίπεδο-ρεκόρ των 121,7 μονάδων βάσης, ή σε ποσοστό το 1,2% πάνω από το γερμανικό.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ανησυχία των επενδυτών μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από την Ελλάδα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ιταλικό χρέος φοβούμενη μια διάχυση της κρίσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα χρηματιστής, τη στιγμή που ο νέος διευθυντής της ΕΚΤ, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

“Σήμερα, η αγορά πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Και υπάρχει ένας κίνδυνος διάχυσης στο ιταλικό χρέος και το ισπανικό χρέος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικό και ισπανικό χρέος”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιγκέλ Άνχελ Ροντρίγκες, αναλυτής που συνδέεται με την χρηματιστηριακή εταιρεία XTB.

“Φαίνεται ότι θα υπάρξουν πολλές αποεπενδύσεις ιαπωνικών κεφαλαίων και η ευρωπαϊκή τράπεζα αγοράζει ιταλικό και ισπανικό χρέος για προληπτικούς λόγους”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα παράλληλα με άλλη πηγή της αγοράς στο Παρίσι, η ΕΚΤ πρόκειται να επέμβει για να επαναγοράσει ιταλικά ομόλογα και να αποφύγει μια ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε