Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φρένο παγκοσμίως στην ανάπτυξη – Ελπίδες μόνο σε Η.Π.Α,Ρωσία και Ιαπωνία

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζεται στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες του κόσμου, κυρίως στην ευρωζώνη, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο σύνθετος δείκτης για την Κίνα δείχνει “επιδείνωση από τον περασμένο μήνα και σηματοδοτεί μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη τάση της”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ.

Για τις κύριες οικονομίες στην ευρωζώνη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όπως και για τη Βρετανία, οι σύνθετοι δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ο ρυθμός της οποίας υπολείπεται της μακροπρόθεσμης τάσης της. Το ίδιο διαπιστώνεται για τον Καναδά και ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

Ωστόσο για τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία δείχνει να έχει σταματήσει η φάση της επιβράδυνσης, καθώς οι δείκτες των χωρών αυτών βρίσκονται πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση και παρουσιάζουν “ισχυρές ενδείξεις μιας θετικής αλλαγής της δυναμικής”, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στον οποίο συμμετέχουν οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Στις εξαμηνιαίες προβλέψεις του που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Νοεμβρίου, ο οργανισμός προέβλεπε περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης: μετά το 3,8% το 2011 θα περιοριζόταν σε 3,4% φέτος (αντί για 4,6% που προβλεπόταν το Μάιο).

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ανερχόταν σε 2% το 2012 (αντί για 3,1%), ενώ για την ευρωζώνη ο οργανισμός αναθεωρούσε ακόμη πιο κάτω τις προβλέψεις του στο 0,2% (αντί για 2%).

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε