Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Γ.Παπακωνσταντίνου: “Ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός της μεταπολίτευσης”!

Ο υπ.Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 Ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010…

 …ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

 Σε ομιλία του στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με τον νέο προϋπολογισμό δεν αυξάνεται κανένας φόρος εκτός απο τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

Χαρακτήρισε δύσκολη τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να απολογείται στα ευρωπαϊκά συμβούλια και να προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι αναλύσεις για την ελληνική οικονομία σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2010, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βασικό εργαλείο θα είναι η μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο – εκτός από τους ευαίσθητους τομείς – σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων. 

Δίνοντας το περίγραμμα του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, η διαβούλευση για το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος φορολόγησης. Θα θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα και τα μερίσματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται, όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή. Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους. 

Μιλώντας για τις διαρθωτικές αλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ενέταξε σε αυτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. 

Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα δόθηκε ένα μέρος της συνέντευξης του υπουργού στο γερμανικό περιοδικό Spiegel  που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα/ 

Ο έλληνας υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ο Παπακωνσταντίνου αποκλείει επίσης οποιοδήποτε ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και σημειώνει: “Θα ρυθμίσουμε τα προβλήματά μας στους κόλπους της ΕΕ σεβόμενοι τους κανονισμούς της”.

 “Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από πίστωση”, προσθέτει εξάλλου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι το ελληνικό κράτος θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο δάνειο τον Ιανουάριο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε