Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γ. Παπανδρέου: Δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν αλλά ζητάμε χρόνο

Γ. Παπανδρέου: Δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν αλλά ζητάμε χρόνο

Παρά τα επώδυνα μέτρα που προαναγγέλλονται ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι αυτή η κρίση θα εξελιχθεί σε ευκαιρία.

Το μήνυμα είναι “μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη” ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του “Economist”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρχή της κρίσης φάνηκε ότι τελικά οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν πάντα ορθολογικά, ενώ για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε ότι οι αγορές φοβούνται και υπολογίζουν βασιζόμενες στο χείριστο δυνατό σενάριο και όχι στο πιο πιθανό. Και για να αποδείξει τα λεγόμενά του, ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα την άνοδο των σπρεντς σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι πριν από κάποιο χρονικό διάστημα όπου δεν υπήρχε ούτε Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης, ούτε εφαρμογή ελέγχων, ούτε πολιτική βούληση για στήριξη της Ελλάδας και πολύ περισσότερο δεν υπήρξε μηχανισμός στήριξης.

Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι χρειαζόμαστε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του είπε ότι υποθέτει πως οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν φαντάζονταν πως αυτό θα διεξαγόταν σε τόσο φορτισμένες συνθήκες. Και έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επισήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε, έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεχής ενασχόληση υπονομεύει τις προσπάθειες για τις μεγάλες εθνικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό ζητήσαμε χρόνο. Όμως, έξι μήνες τώρα και παρότι είμαστε μια νέα κυβέρνηση οι αγορές δεν μας έδωσαν το χρόνο αυτό. Αναφέρθηκε στο σύνολο των μέτρων που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές.

Εφαρμόζουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, οι προσπάθειες καρποφορούν, η Ελλάδα ζητά προσοχή στις προσπάθειές της και χρόνο, που τελικά απεδείχθη το πλέον ακριβό αγαθό στην κρίση, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν ζητάμε να μας ξεχρεώσουν, αλλά ζητάμε λογικούς όρους για το δανεισμό μας. Και κατέληξε, λέγοντας ότι πιστεύω πως η Ευρώπη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κρίση είπε ότι πρέπει να βγουν διδάγματα, ώστε η παγκοσμιοποίηση να γίνει πιο σταθερή, πιο δίκαιη και πιο “πράσινη”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε