Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Γ. Παπανδρέου: “Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο δρόμο του ΔΝΤ οδεύει ολοταχώς η χώρα όπως άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος μάλιστα δήλωσε πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που μαζί με το ΔΝΤ είναι και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Στις συμπληγάδες του ΔΝΤ βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αξιωματούχοι του οποίου θα έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα για έναρξη των διαβουλεύσεων στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, ζητώντας μέτρα σοκ από την ελληνική κυβέρνηση. 

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ όσο και της ευρωπαϊκής επιτροπής δεν αναμένεται να ζητήσουν σκληρά μέτρα για το 2010, αλλά για το 2011 και 2012 τα μέτρα θα είναι “αιματηρά” και θα πλήξουν και τον ιδιωτικό τομέα. 

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι και η σημερινή κατάσταση των spreads, τα οποία και πάλι εκτοξεύτηκαν στα ύψη φθάνοντας τις 431 μονάδες βάσης, ενώ και το χρηματιστήριο χτύπησε ξανά κόκκινο με πτώση στο 1,64%. 

Εν τω μεταξύ στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης “παίζονται” πολλά για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας και την θεωρούμενη ως βέβαιη προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα προσπαθήσει να αναδείξει ότι οι αγορές παίζουν “ρώσικη ρουλέτα” με το “όπλο” που έβαλαν στο τραπέζι Βρυξέλλες και ΔΝΤ και θα ενημερώσει τους ομολόγους του πως οι διαρθρωτικές αλλαγές δρομολογούνται με διαδικασίες-εξπρές, για να καταδείξει πως η Ελλάδα κάνει από πλευράς της ό,τι χρειάζεται, χωρίς να απαιτούνται νέες πιέσεις από Βρυξέλλες και ΔΝΤ.
 
Όσο κι αν ακούγεται ίσως περίεργο, “όπλο” στα χέρια του κ.Παπακωνσταντίνου είναι το γεγονός ότι το spread παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα”, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.Όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός “το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ και ελέγχει…τη διαδικασία επιτήρησης, μέσω του μηχανισμού στήριξης. 

Αν δεν υπήρχε όμως ο μηχανισμός, τότε πηγαίναμε σούμπιτο γιά το ΔΝΤ.
“. Αυτό ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση του Α.Τσίπρα για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό δανειακής υποστήριξης της Ελλάδας και τις συνέπειες της ανάμειξής του.

“Δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα. Τα σοσιαλιστικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω τη χώρα από τη χρεοκοπία. 
Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που πήραμε πονάνε, αλλά σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαμε μπει σε κατάσταση χρεοκοπίας και δεν μπορούσαμε να δανειστούμε. Τότε δεν θα την πλήρωνε το κεφάλαιο αλλά ο φτωχός και μέσος Έλληνας”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ωστόσο, αν και επισήμως η Ελληνική πλευρά δε μιλά ακόμα για “προσφυγή στη βοήθεια”, τίποτα δεν αποκλείει να το πράξει τις επόμενες ημέρες, όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο πρωθυπουργός. Για αυτό ζητά να γνωρίζει, με ποιους όρους και με ποια ποσά θα στηρίξουν τη χώρα οι ευρωπαίοι εταίροι μετά το 2010.
 

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν «η επιστολή του υπουργού οικονομικών θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης.

Πέφτει το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,32% και διαμορφώνεται στα 1,3537 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 125,559 γιεν, στο 0,8750 με τη Στερλίνα και στο 1,4337 με το Ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,54 % έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 92,5750 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 0,6467 με τη Στερλίνα και στο 1,0596 με το Ελβετικό φράγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι αντιδράσεις μμε και Τραπεζών γιά το ελληνικό αίτημα

Τρισέ: Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών μπορεί να επιδεινωθεί

Η κρίση έπληξε και τα επιχειρηματικά deals

 


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας στις αναφορές του Πρωθυπουργού περί «ευθυνών της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε πως 

«ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν ‘’το πιστόλι του ΔΝΤ’’, που ‘’έσκασε’’ στα χέρια του. Η Νέα Δημοκρατία ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι » .

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο να βρει λύσεις για τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ενώ είναι πιθανό ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με το Reuters.

“Ακόμη πιστεύουμε πως οι Έλληνες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πως στο τέλος, ενδέχεται να μη χρειαστεί να αιτηθούν ευρωπαϊκής στήριξης”, δήλωσε ο Schaeuble.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε