Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

G20: Δεν συμφώνησαν να πληρώσουν οι τράπεζες

G20: Δεν συμφώνησαν να πληρώσουν οι τράπεζες

Η Ομάδα των 20 πλουσίων και αναδυομένων οικονομιών απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία για φόρο στις τράπεζες, οι οποίες οδήγησαν την οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρέκαμψαν επίσης το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της G20 δεν συμφώνησαν στο ζήτημα της επιβολής φορολογίας στις τράπεζες, ένα φλέγον θέμα που τους απασχόλησε στη χθεσινή τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, δήλωσε μιλώντας στον Τύπο ο καναδός υπουργός Οικονομίας,Τζιμ Φλάερτι.

“Δεν υπήρξε συμφωνία για μια φορολογία των τραπεζών παγκοσμίως” ανέφερε ο κ. Φλάερτι, η χώρα του οποίου προεδρέυει στην G7 και συμπροεδρεύει στην G20 μαζί με την Νότια Κορέα.

“Ορισμένοι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπερ άλλοι σαφώς κατά” υπογράμμισε ο καναδός υπουργός η χώρα του οποίου τάχθηκε κατά της επιβολής μιας τέτοιας φορολογίας.

Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ,η Γερμανία δέχονται κατ’ αρχήν την φορολόγιση των τραπεζών, που είναι πρόταση που έγινε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή τη σύνοδο της G20.

Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγιση κάθε τράπεζας: μία με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της. 

Ρεπορτάζ του ΙΤΝ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε