Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γαλλογερμανικό “ΟΧΙ” στην έκδοση ευρωομόλογου

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στην πρόταση Γιούνκερ για το ευρω-ομόλογο είπε ότι “μία ενιαιοποίηση των επιτοκίων και των ρίσκων δεν μας βοηθάει να προχωρήσουμε”

Κοινό μέτωπο κατά του ευρω-ομολόγου συγκρότησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Φράιμπουργκ της Νοτιοδυτικής Γερμανίας απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρω-ομολόγου που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σαρκοζί, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ, είπε ότι “οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη”. Εκτίμησε ότι μία των ημερών θα τεθεί το θέμα του ευρω-ομολόγου, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ. Ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ”, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν “πρέπει να κρατάμε το άλογο από την ουρά”.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ αναφερόμενη στην πρόταση Γιούνκερ για το ευρω-ομόλογο είπε ότι “μία ενιαιοποίηση των επιτοκίων και των ρίσκων δεν μας βοηθάει να προχωρήσουμε”. Έκανε δε έκκληση να πρυτανεύσει στην ΕΕ “το πνεύμα που μας ενώνει όλους”, καθώς “εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει η Ευρώπη”, είπε η κ. Μέρκελ.

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ αντέκρουσαν την κριτική που άσκησε ο κ. Γιούνκερ στη Γερμανία για “αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά”. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σχετικά ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατηγορία περί εγωιστικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, καθώς “η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ”.

Ταυτόχρονα, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας. Σε θέματα όπως ο ΦΠΑ π.χ. δεν θα πρέπει η μία χώρα να ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση από την άλλη. “Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα καλό παράδειγμα σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υπερβαίνουν την καθαρή δημοσιονομική πολιτική”, τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε