Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Γενικευμένη επίθεση κερδοσκόπων κατά του ευρώ

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Τι κάνουν στην χώρα μας στελέχη του οίκου Πόλσον; Μπορεί οι πιέσεις που δεχόμαστε να οδηγήσουν ακόμα και σε αναστολή των διαπραγματεύσεων των 10ετων κρατικών ομολόγων;

Οι αντιπρόεδροι του οίκου Polson, κ.κ. Robert Lacoursiere και David Seif έχουν αρχίσει κύκλο επαφών τόσο με αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς.


Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, πέραν των μεγάλων επενδύσεων που ήδη έχουν κάνει στη χώρα μας, αναζητούν και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Για το σκοπό αυτό επιδιώκουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα της άποψης που έχουν οι επικεφαλής του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα.
Επιπλέον, το fund εμφανίζεται πρόθυμο να “παράσχει στην ελληνική οικονομία ενημέρωση για μια σειρά από προτάσεις που έχουν ήδη εκπονήσει”.

“Αυξάνετε τα spreads εσείς; Θα βρούμε κεφάλαια από την Κίνα εμείς”.

Αυτό το μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές. Στόχος; Να συμπιέσει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στην αγορά των ομολόγων, παρουσιάζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση έχει εναλλακτικές λύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Αθήνας για δανεισμό από το Πεκίνο.

“Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην Κίνα..αν συμμετάσχουν κινέζοι επενδυτές το μέγεθος της έκδοσης ομολόγου θα πρέπει να είναι “σημαντικό, πιθανώς 5 δισ. δολ. έως 10 δισ. δολ.”,είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Λίγες ώρες αργότερα πάντως ο ίδιος υπουργός διέψευδε δημοσίευμα των Financial Times για συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την Κίνα για την αγορά ομολόγων.

 

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία συμφωνία και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για ανταλλάγματα προς τους κινέζους, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει ανάθεση στην Goldman Sachs να έρθει σε επαφή με τους κινέζους για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.

 
Κι αυτό γιατί το δημοσίευμα ανέφερε ότι “η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προωθεί την πώληση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο Πεκίνο και την State Administration of Foreign Exchange (Safe -διαχειρίζεται τα 2,4 τρισ. δολ. συναλλαγματικά διαθέσιμα της Kίνας). Στο πλαίσιο αυτό, ο Γκάρι Kον, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs, πραγματοποίησε δύο επισκέψεις στην Αθήνα τον περασμένο Nοέμβριο και αυτό τον μήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να προχωρήσει, καθώς ως αντάλλαγμα για να βοηθήσει την Aθήνα να ξεπεράσει την κρίση με το χρέος της, το Πεκίνο ζήτησε να πωληθεί σε κινεζικά συμφέροντα στρατηγικό μερίδιο στην Eθνική Tράπεζα”.

 
Η διάψευση του Υπουργείου κρίθηκε επιβεβλημένη εξαιτίας της εμπλοκής της Εθνικής Τράπεζας στο δημοσίευμα, που είχε ως αποτέλεσμα και την βουτιά του Χρηματιστηρίου. Διαβάστε τη διάψευση του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως και οι αγορές φαίνεται πως στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, ότι τα επιτόκια των ομολόγων δεν θα πέσουν τόσο εύκολα. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι τα spreads εκτινάχθηκαν στο ύψος-ρεκόρ των 370 μονάδων.


Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε