Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γερμανία: H οικονομική κρίση “καλά κρατεί”

Παρά την ορατή εκτόνωσή της, η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, διαπιστώνουν οι “πέντε σοφοί” οικονομολόγοι που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Χάντελσμπλατ.

“Το 2012 είναι συνώνυμο με τις μεγάλες προκλήσεις για την ευρωζώνη”, γράφουν οι Γερμανοί οικονομολόγοι, εξηγώντας ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έχει ενισχυθεί. “Αντιθέτως: τα περίπου 450 δισεκατομμύρια ευρώ της αναχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (…) δείχνουν επίσης την έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών”, σημειώνουν.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 523 τράπεζες χωρών της ευρωζώνης ζήτησαν και έλαβαν από την ΕΚΤ μια ένεση ρευστότητας ύψους 489 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ, με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς σοφούς, οι πιστώσεις που χορηγούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, δείχνουν μια αστάθεια του τραπεζικού συστήματος, που έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. “Αυτό δεν μας επιτρέπει να αποκλείσουμε την επιδείνωση της κρίσης”, σημειώνουν.

Την Τετάρτη η ΕΚΤ αναμένεται να χορηγήσει και πάλι χαμηλότοκα δάνεια, τριετούς διάρκειας, σε τράπεζες της ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε