Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Γερμανία: Όχι σε λευκή επιταγή στην Ελλάδα

Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ΦΩΤΟ REUTERS
Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ΦΩΤΟ REUTERS

Ο ίδιος είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα επιδεινώσει την κατάσταση.

 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε απέρριψε τη δημόσια συζήτηση περί παροχής οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα ως «άκαιρη». 

«Αυτό που περιμένουμε πριν από τις συζητήσεις περί βοήθειας είναι να υλοποιήσει πλήρως η Ελλάδα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την πολιτική σταθεροποίησης», δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Die Welt», Welt-Online, προσθέτοντας ότι τη θέση αυτή θα εκφράσει «η γερμανική κυβέρνηση» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που θα συναντηθεί με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ την Παρασκευή στο Βερολίνο.

“Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν εκδίδουμε λευκές επιταγές, η κατάσταση είναι σοβαρή» είπε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος μέχρι πρότινος απέρριπτε τις συζητήσεις περί βοήθειας στην Ελλάδα με το επιχείρημα ότι «έτσι επιδεινώνεται η κατάσταση».

Το συγκυβερνόν κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) του οποίου Πρόεδρος είναι ο Βέστερβέλε έχει ταχθεί δια των καθ΄ύλην αρμοδίων βουλευτών και στελεχών του κόμματος, τόσο στις Επιτροπές του γερμανικού Κοινοβουλίου όσο και στον Τύπο, ενάντια στην παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε επίπεδο πέραν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ενδεικτικά παραδείγματα του «πνεύματος» που επικρατεί στους κόλπους των Φιλελευθέρων: Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού, Φόλκερ Βίσινγκ ζήτησε από τη νομική υπηρεσία του «Μπούντεσταγκ» γνωμοδότηση σχετικά με το αν υπάρχει τρόπος να «παγώσει» το… δικαίωμα ψήφου της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο συνάδελφός του Φρανκ Σέφερ δήλωσε πως «πρέπει να εκπονηθεί ένα πλαίσιο προκειμένου να βγει Ελλάδα από την ευρωζώνη». Ο συντονιστής των βουλευτών του FDP επί θεμάτων οικονομικής πολιτικής Γιούργκεν Κέπελιν έχει επανειλημμένα αποκλείσει την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε διμερές επίπεδο από τη Γερμανία, με το αιτιολογικό ότι «αντιβαίνει στο δημόσιο αίσθημα».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε