Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Γερμανία: Πρώτα η έκθεση της τρόικας, μετά η λύση

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπορεί ο Β. Σόιμπλε να ζήτησε ΤΩΡΑ βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά η… φωνή του δεν έφτασε μέχρι την καγκελαρία.

Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της και επανέλαβε πως πρώτα θα πάρει στα χέρια της την έκθεση της τρόικας για την πορεία την ελληνικής οικονομίας και μετά θα τοποθετηθεί επισήμως για την κρίση χρέους.

«Μόνο μετά την έκθεση ελέγχου ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, η κυβέρνηση θα κοινοποιήσει μία συνολική και ολοκληρωμένη θέση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρίστοφ Στέγκμανς και διευκρίνισε ότι «αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη».

Η έκθεση αναμένεται να επιδοθεί στο Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης, μια ημέρα μετά τις παραινέσεις Ομπάμα προς την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και την επιστολή Σόιμπλε για την ανάγκη να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν ενήμερη της επιστολής Σόιμπλε, την οποία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε έκφραση της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει σε ένα «δίκαιο επιμερισμό» των βαρών. Πρόσθεσε δε ότι με την επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε «συνδιαμορφώνει ενεργά μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει του συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών στις 20 Ιουνίου».

Ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και τους 17 ομολόγους του της Ευρωζώνης, τάσσεται, για πρώτη φορά, σαφώς υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

Χωρίς ένα πρόσθετο πρόγραμμα βοήθειας απειλείται «η πρώτη άτακτη πτώχευση χώρας – μέλους της Ευρωζώνης», τονίζει ο Σόιμπλε στην επιστολή του, που φέρει ημερομηνία περασμένης Δευτέρας (6 Ιουνίου).

Στο πλαίσιο του νέου αυτού πακέτου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και μία «ουσιαστική» συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, σε μια διαδικασία που θα είναι πέρα από τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιένης». Συγκεκριμένα προτείνει επταετή επιμήκυνση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

«Εκτιμούμε ότι ένα ουσιαστικό μέρος βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών δανειστών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ για τον όρο «ουσιαστική» συμμετοχή, αποφεύγοντας να τον συγκεκριμενοποιήσει σε αριθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέσμευση Ομπάμα να βοηθήσει την Ελλάδα

Δραματική προειδοποίηση Σόιμπλε: “Βοήθεια στην Ελλάδα ΤΩΡΑ”

Ο Ομπάμα “ξεμπρόστιασε” την Μέρκελ για την Ελλάδα αλλά αυτή… σφύριζε αδιάφορα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε