Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Γερμανική τορπίλη στην ΕΚΤ

Γερμανική τορπίλη στην ΕΚΤ

Ο Γ.Βάιντμαν, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, απείλησε ανοικτά με παραίτηση εξαιτίας της αντίθεσής του στο πρόγραμμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ όμως τον έπεισε να παραμείνει στη θέση του, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Bild-Zeitung επικαλούμενη πληροφορίες χρηματοπιστωτικών κύκλων.

Ο Γενς Βάιντμαν επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων το οποίο θα επαναδραστηριοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να υποστηρίξει τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε επισφαλή οικονομικά θέση.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ παρομοίασε αυτήν την πολιτική με “χρηματοδότηση κρατών με το τύπωμα χρήματος”, που δρα σαν “ναρκωτικό”, προκαλώντας “εθισμό” στα κράτη.

Ωστόσο, η εμβέλεια των επικρίσεών του είναι περιορισμένη, διότι δεν διαθέτει παρά μία ψήφο στο συμβούλιο διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

Ο προκάτοχός του στην Μπούντεσμπανκ, ο Αξελ Βέμπερ, παραιτήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011 ακριβώς για τον ίδιο λόγο, την αντίθεσή του προς το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών χρέους από την ΕΚΤ, το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Τον ακολούθησε τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλος ένας Γερμανός, ο Γιούργκεν Σταρκ, ο επικεφαλής οιικονομολόγος της ΕΚΤ, για τους ίδιους λόγους.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε