Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Γερμανός «σοφός»: «Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Γερμανός «σοφός»: «Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Φυσικά, αυτό θα προκαλούσε ντόμινο και μεγάλο κόστος σύμφωνα με έναν από τους πέντε οικονομικούς συμβούλους της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο κίνδυνος ενός ντόμινο μέσω του τραπεζικού συστήματος έχει μειωθεί, αλλά υπάρχει ακόμη ισχυρός κίνδυνος ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, εκτίμησε ο Λαρς Φελντ, μέλος της 5μελούς ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Φελντ δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες επιλογές για την επίλυση της κρίσης «και πολλές από αυτές δεν είναι ιδιαίτερα καλές».

Η Γερμανία θα έχανε το 10% του ΑΕΠ της σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης του ευρώ, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας των «σοφών» δείχνουν ότι οι ακαθάριστες απαιτήσεις της Γερμανίας από την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 3,5 τρισεκατ. ευρώ.

«Αν αθετούνταν ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις απαιτήσεις, θα υπήρχαν χρεοκοπίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα υφίστατο πλήγμα», δήλωσε ο Φελντ σε μια λέσχη δημοσιογράφων στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Αυτή η πτώση θα μπορούσε να φθάσει στο 7-10% του γερμανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ)».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αναμένει ότι το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία θα μείνει στάσιμη ή θα συρρικνωθεί, ενώ στο σύνολο του 2012 θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% έως 0,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αμετανόητος κ. Ρέσλερ

FT: θα δοθεί επιμήκυνση στη Ελλάδα αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις

”Η Μέρκελ υποχωρεί-Θα δοθεί παράταση στην Ελλάδα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε