Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Για ποια καυτά θέματα θα πάρει αποφάσεις η νέα κυβέρνηση των 100 ημερών

– Κρίσιμο τεστ για τον Λ. Παπαδήμο είναι οι επιπτώσεις του κουρέματος σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία
– Θα συσταθεί Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάζει κάθε μέρα
– Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης πριν τις 15 Δεκεμβρίου
– Αποκάλυψη του NewsIt: Ο Λ. Παπαδήμος φέρεται να δήλωσε ότι τις αποφάσεις θα τις παίρνει ο ίδιος

Ούτε μία ημέρα δεν έχει περιθώριο αργοπορίας η νέα κυβέρνηση υπό τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, καθώς υπάρχουν καυτά μέτωπα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα και με αποφασιστικές κινήσεις με μία μάλιστα κυβέρνηση που αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολιτικό “υβρίδιο” πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα είναι ένα σχήμα ισορροπιών με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ και καλείται μέσα στις περίπου 100 ημέρες που ακολουθούν όχι μόνο να μάθει να συνεργάζεται, αλλά και να προωθήσουν σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον του τόπου για τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μέσα σε ένα κλίμα αμηχανίας ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε τους πρώτους στόχους αυτής της κυβέρνησης λέγοντας πως η εκταμίευση της έκτης δόσης είναι η πρώτη προτεραιότητα, ζητώντας παράλληλα από τους υπουργούς τις προτάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο κ. Δήμας από τη Νέα Δημοκρατία ρώτησε ευθέως τον υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο πού υπολογίζεται ότι θα κλείσει το έλλειμμα για το 2011, δείχνοντας έτσι πως η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο έργο που πρέπει να μπει σε εφαρμογή άμεσα.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι το έλλειμμα πρόκειται να κλείσει στο 8,9%, ενώ για το PSI απάντησε πώς αν δεν επιτευχθεί κατά 100%, τότε πιθανόν να υπάρξει “χρηματοπιστωτική τρύπα” που θα πρέπει να καλυφθεί.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1. Η εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, μπορεί να υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση του Eurogroup, ενώ το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Ενώ, έως την προσεχή Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται, παράλληλα, πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

2. Έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε”, για να συμπληρώσει, πάντως, ότι “δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα”. Ο υπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και υποσχέθηκε αξιοπρεπή και δίκαιη κατανομή των βαρών, καθώς και αποκατάσταση των αδικιών.

3. Κατάθεση στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, του προϋπολογισμού 2012, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και κατά 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά κατά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012- 2014.

4. Στην ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2012 της διαμόρφωσης του νομικού πλαισίου για το “κούρεμα” κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Το έργο λοιπόν της νέας κυβέρνησης φαντάζει τρομερά δύσκολο, αλλά με την επιλογή του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία οι προσδοκίες των πολιτών έχουν ανέβει κατακόρυφα. Πάντως, ο ίδιος όπως αποκάλυψε το NewsIt αν και πάντα ευγενής έδειξε την αποφασιστικότητά του λέγοντας ότι τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει ο ίδιος και πως δεν θέλει διαρροές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ NEWSIT

Σημαντικός βέβαια είναι σε αυτό το νέο πολιτικό εγχείρημα και ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Σαμαρά να επισημαίνει πως θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, αλλά συγχρόνως να στέλνει και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, λέγοντας πως δεν ήθελε συγκυβέρνηση και πως οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου του 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε