Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γιατί φοροδιαφεύγει ο έλληνας;

Γιατί φοροδιαφεύγει ο έλληνας;

Για να πατάξεις τη φοροδιαφυγή θα πρέπει να βρεις τα αίτια που την προκαλούν.

 Μέτρα καταστολής, φορολογική αστυνομία, ΣΔΟΕ και έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να περιορίσουν το φαινόμενο.
Αλλά γιατί φοροδιαφεύγει ο Έλληνας;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ας αναφερθούμε σε μερικούς από αυτούς που είναι κατά την γνώμη μου οι σημαντικότεροι.

α) η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση και νοοτροπία που υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών όπου και μόνο με την εμφάνιση σου στην εφορία θεωρείσαι φοροφυγάς με επιβολή προστίμων, στο κυνήγι των εσόδων, ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν προβλέπονται από το νόμο, αλλά που ο πολίτης πληρώνει μόνο και μόνο για να ξεμπερδεύει.

β) το δεύτερο σημείο αφορά την γραφειοκρατία που παίζει το ρόλο της και μάλιστα σημαντικό. Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι χιλιάδες φορολογούμενοι, οι εργατοώρες που χάνονται. Πού να σταθούμε, στο Ε.ΤΑ.Κ. και στην διόρθωση του Ε9, στην έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;   

γ) Οι συνεχόμενες περαιώσεις είναι ο τρίτος παράγοντας. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 μέχρι και σήμερα, ξέρουν ότι κάποια στιγμή λόγω της έλλειψης εσόδων, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κλιθούν, να πληρώσουν και να λάβουν την «άφεση αμαρτιών».

δ) Το σημαντικότερο όλων είναι τα παραδείγματα που λαμβάνει από την πολιτεία. Να δώσει φόρους να είναι ειλικρινής, αλλά που θα πάνε τα χρήματα του; Θα τα βάλουν κάποιοι στην τσέπη τους; Όταν τα σκάνδαλα έχουν γίνει καθημερινότητα για ποιο λόγο να πληρώσει φόρους; Αλλά και αν πληρώσει τα χρήματα του, θα του γίνουν ανταποδοτικά; 
Θα του επιστραφούν σαν παιδεία, σαν υγεία σαν ασφάλιση, θα πάψει να ταλαιπωρείται από την γραφειοκρατία.
Είναι μέτρα που και αν δεν αναφέρονται σε στενές φορολογικές διατάξεις, ουσιαστικά μπορούν να αλλάξουν την νοοτροπία και να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής και ασφαλώς η πολιτεία θα πρέπει να εξηγήσει την αναγκαιότητα πληρωμής των φόρων αλλά και να δώσει το παράδειγμα, πρώτα εκείνη ότι σέβεται τον Έλληνα φορολογούμενο, τον Έλληνα πολίτη, δεν τον ταλαιπωρεί και ότι πιάνουν τόπο οι φόροι που πληρώνει.

Ο κ. Παναγιώτης Παντελής είναι: 
 

Φοροτέχνης – Λογιστής Α’ Τάξης

 

Οικονομικός Επόπτης ΕλληνοΙταλικού Επιμελητηρίου – Μέλος Δ.Σ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε