Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γιατί η Ε.Ε. ετοιμάζει μηχανισμό πτώχευσης κρατών;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για νέα κρίση χρέους στην Ε.Ε. και την ώρα που η Ιρλανδία δέχεται παρόμοιες πιέσεις με εκείνες που δεχόταν η Ελλάδα στις αρχές του χρόνου

έρχεται μια κίνηση που μόνο τυχαία δεν είναι. Το ινστιτούτο Bruegel παρουσίασε χθες αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων. Ενός μηχανισμού που δεν έχει καμία σχέση με τον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης που ήδη υπάρχει και μέσω αυτού αντλεί κεφάλαια και η χώρα μας.
Οι πέντε ειδικοί που συνέταξαν την έκθεση μιλούν καθαρά για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται στο ότι όταν ένα κράτος χρεοκοπεί οι δανειστές δεν μπορούν να κάνουν κατασχέσεις ή να αναλάβουν τη… διακυβέρνηση και έτσι προτείνουν άλλες λύσεις.
Μια από αυτές είναι η … κλασική αναδιάρθρωση του χρέους. Πως όμως.
Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν τη δημιουργία ενός “πτωχευτικού δικαστηρίου”. Ενός οργάνου δηλαδή που θα επιλύει τις διαφορές κρατών και δανειστών. Παράλληλα πριν την αναδιάρθρωση θα πρέπει να συμφωνεί και η Ε.Ε. καθώς πολλά από τα χρέη κρατών-μελών τα κρατούν στα χέρια τους οργανισμοί άλλων κρατών-μελών.
Στη συνέχεια θα παίρνει το λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα καθορίζει τους όρους και θα κάνει πρόταση στους δανειστές.
Ήδη μάλιστα προτείνεται τα ομόλογα που εκδίδουν από δω και πέρα τα κράτη της Ε.Ε. να έχουν μια πολύ συγκεκριμένη ρήτρα. Εφόσον η πλειοψηφία των δανειστών, τα 2/3, συμφωνεί με την αναδιάρθρωση, τότε αυτή θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Που θα βρίσκει χρήματα το ήδη χρεοκοπημένο κράτος; Όλα δείχνουν ότι ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης θα γίνει μόνιμος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε