Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Γιατί η Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα

Γιατί η Moody's υποβάθμισε την Ελλάδα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.03.2012 | 13:16
Πρώτη δημοσίευση: 03.03.2012 | 08:11

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας από "Ca" σε "C" ενώ ανέφερε οτι ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει υψηλός.

Σε ανακοίνωσή του ο Moody's ανέφερε ότι η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η οποία θα σημάνει απώλειες μεγαλύτερες από 70% της ονομαστικής τους αξίας για τους ιδιώτες επενδυτές, συνολικά ένα ποσό ύψους 107 δισ. ευρώ.

Οπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του, η διαδικασία αυτή «συνεπάγεται προβλεπόμενες απώλειες για τους επενδυτές ανώτερες του 70%» κάτι το οποίο συνάδει με τα κριτήρια του οίκου Moody's για την αξιολόγηση στη βαθμίδα "C".

Ο οίκος αυτός αξιολογεί με "C" δανειζόμενες χώρες οι οποίες κρίνει ότι βρίσκονται στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Την Δευτέρα ο οίκος Standard and Poor's είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "SD", δηλαδή «επιλεκτική στάση πληρωμών», εξαιτίας της διαδικασίας εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων  ενώ και ο Fitch είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα.

Ετσι, ο Moody's έγινε ο τρίτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε τη χώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Παρ' ολ' αυτά, ο οίκος δεν αξιολογεί στην ανακοίνωσή του την προοπτική. Όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του Eurogroup και η ανταλλαγή των ομολόγων, ο Moody's θα επαναξιολογήσει τους κινδύνους και τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, ανέφερε ότι «ο κίνδυνος χρεοκοπίας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων παραμένει υψηλός» και η όποια αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας θα είναι μικρή.

Διαβάστε
Άρχισαν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο!   Διαδώστε αυτό το άρθρο