Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Γιατί η Βρετανία μπήκε σε πορεία παρακμής – Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές

Γιατί η Βρετανία μπήκε σε πορεία παρακμής – Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές

Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και η Βρετανία εισέρχεται σε μία περίοδο παρακμής. Και δεν αποκλείεται να μεταβληθεί σε αυτό που προέβλεψε πριν από το δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά μύχιες επιθυμίες, ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός της Γαλλίας, μία μικρή χώρα στην άκρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πρώτα μηνύματα εστάλησαν. Η Moody’s, πριν αλέκτωρ… υποβάθμισε το αξιόχρεο, ο πρόεδρος των Ιταλών φαρμακοβιομηχάνων ζήτησε τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου από το Λονδίνο στη Ρώμη, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus άνοιξε παράθυρο για αλλαγή έδρας, ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για περιορισμένη πρόσβαση των βρετανικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Μισέλ Σαπέν έστρωσε «κόκκινο» χαλί για να υποδεχθεί τις πέραν της Μάγχης τράπεζες στο Παρίσι.

Να προσθέσουμε κάτι ακόμα πιο σημαντικό, που η χώρα μας υφίσταται τα τελευταία χρόνια. Τη διαρροή εγκεφάλων. Ηδη επιστήμονες και ερευνητές είναι πολύ ανήσυχοι. Την ανησυχία τους είχαν εκφράσει πριν από το δημοψήφισμα και τώρα φοβούνται ότι θα χάσουν τα γενναιόδωρα ερευνητικά κονδύλια της Ε.Ε.. Ισως είναι το μεγαλύτερο πλήγμα  για τη Βρετανία και τον ισχυρό ερευνητικό τομέα.

Κι όλα αυτά και μερικά ακόμα ενώ δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο ώρες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Στα προαναφερόμενα και εκείνα που θα ακολουθήσουν σαν χιονοστιβάδα στο σκέλος των επιχειρήσεων, να προσθέσουμε και το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε. Δηλαδή την άρνηση να κάνει παραχωρήσεις η Ε.Ε. και να διευκολύνει την πρόσβαση της εκτός Ευρώπης Βρετανίας στην ενιαία αγορά με σκοπό να αποθαρρυνθούν άλλες χώρες να ακολουθήσουν το βρετανικό δρόμο.
Που σημαίνει πολύ απλά ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν στο τέλος της διαπραγμάτευσης θα είναι ένας πολύ στενός κορσές για τους Βρετανούς..

Και να μην ξεχνάμε ότι ευρωπαϊκές χώρες επιβουλεύονται τμήματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Σαπέν για τις  τράπεζες, Ντάσελμπλουμ που διεκδικεί μερίδιο από το City για το Αμστερναμ ή τη Φραγκφούρτη, των Ιταλών φαρμακοβιομηχάνων.

Αν στο κάδρο βάλουμε και τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι δεν επρόκειτο και για κανένα σφοδρό έρωτα, γίνεται αντιληπτό πως οι πολλές χώρες και κυρίως οι ισχυρότερες, από τις 27 της Ε.Ε. θα διεκδικήσουν με δέλεαρ την ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων, να αρπάξουν ότι μπορούν από τα ιμάτια της Βρετανίας. Και να είστε σίγουροι πως πολλές πολυεθνικές θα δελεαστούν να μετακομίσουν στη “γηραιά ήπειρο”.

Αν στα προαναφερόμενα προσθέσουμε τυχόν αποσκίρτηση Σκωτσέζων και Ιρλανδών, τότε γίνεται αντιληπτό πως η Βρετανία μετατρέπεται ουσιαστικά σε μία μικρή Αγγλία με το ειδικό της βάρος οικονομικά και γεωπολιτικά να περιορίζεται ακόμα περισσότερο.

Και μένει να δούμε που θα σταματήσει η παρακμή και η εξασθένηση που ιστορικά άρχισε να εκδηλώνεται μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και που τώρα με την έξοδο από την Ε.Ε. επιταχύνεται εκ νέου και περιορίζει την επιρροή των Αγγλων στο νησί.

Επιρροή που όσο βαίνει μειούμενη θα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο την γεωπολιτική ισχύ και αυτή με τη σειρά θα επιδρά δυσμενώς στην οικονομία, πράγμα που αν συμβεί θα φανερώσει ότι η Βρετανία μπήκε σε ένα καθοδικό σπιράλ, χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες να το φρενάρει πριν αυτό καταλήξει κάπου.

Πάντως, η ιστορική περίοδος που άνοιξε είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου και του κόσμου όπως τον γνωρίσαμε. Τα γυρίσματα της ιστορίας κρύβουν εκπλήξεις οι οποίες τείνουν να γίνουν επικίνδυνες και για την Ευρώπη εξαιτίας των ανίκανων πολιτικών ηγεσιών που δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη βαθύτερη κίνηση της ιστορίας, τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου και να τα θεραπεύσουν στο πλαίσιο μιας Ευρώπης η οποία είναι μία πραγματική και ολοκληρωμένη Ενωση και όχι ατελής όπως τώρα. Και να υπενθυμίσουμε ότι ιστορικά όσες φορές επιχειρήθηκαν ατελείς ενώσεις,  κατέληξαν σε φιάσκο με συνέπειες για τις χώρες που συμμετείχαν στο εγχείρημα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε