Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιατί σκοτώνονται για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρώπη”

Γιατί σκοτώνονται για την Ελλάδα ΔΝΤ και Ευρώπη”

”Ο τσακωμός πάνω στο αν πρέπει να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 ή το 2022, είναι σαν να προσπαθεις να μετρήσεις πόσοι Έλληνες θεοί χωράνε να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας”.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει επειγόντως να τα βρουν

”Υπάρχει κάτι σουρεαλιστικό στην διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι επίσημοι πιστωτές μονίμως κάνουν λάθος για την μελλοντική τροχιά των υποχρεώσεων της Αθήνας. Ο τσακωμός πάνω στο αν πρέπει να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 ή το 2022, είναι σαν να προσπαθεις να μετρήσεις πόσοι Έλληνες θεοί χωράνε να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

Αυτή η έριδα, ωστόσο, σηματοδοτεί ένα σημαντικό στοιχείο στις σχέσεις ανάμεσα στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας. Τον Μάρτιο το ΔΝΤ απρόθυμα συμφώνησε σε ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα βοήθειας, που είχε σχεδιαστεί για να γλιτώσει τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ από πολιτικά δύσκολες ζημίες. Το ταμείο, ορθώς τώρα, προβλέπει ότι η όποια πρόσθετη βοήθεια πρέπει να συνοδευτεί με αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης των χρεών.

Οι δημόσιες διαμάχες, βεβαίως, πάντα προκαλούν αμηχανία. Αλλά είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη που αυτή η συζήτηση η οποία ελοχεύει επί μακρόν, ξέσπασε επιτέλους ανοιχτά. Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να φτάσει στο 192% του ΑΕΠ το 2014. Μια νέα αναδιοργάνωση, που θα περιλαμβάνει τον ιδιωτικό όσο και τον επίσημο τομέα, είναι αναπόφευκτη. Το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει στην ευρωζώνη ότι η στρατηγική της δεν έχει αξιοπιστία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, θα πρέπει να συνυπογράψει μια συμφωνία μόνο αν το προσωπικό της την κρίνει βιώσιμη. Αν οι ηγέτες της ευρωζώνης επιμένουν για το αντίθετο, το ταμείο θα πρέπει να τους καλεσει να επωμιστούν το δικό του άνοιγμα.

Μια τέτοια αδιαπραγμάτευτη στάση δεν θα επιβεβαιώσει μόνο την ανεξαρτησία του ΔΝΤ απέναντι στους μετόχους του. Θα ενισχύσει επίσης την αξιοπιστία του σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε ένα προγραμμα, ορισμένες των οποίων βρίσκονται στην ευρωζώνη.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και ειδικά η Γερμανία θα κάνουν λάθος αν κωφεύσουν στο ΔΝΤ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, δήλωσε το καλοκαίρι ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όμως για να γίνει αυτό, η Γερμανία πρέπει να παραδεχτεί ότι θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις. Βεβαίως, οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει πάντα να δίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα είναι μόνο η μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να ζητήσουν επίσης οικονομική βοήθεια. Τα μεγέθη των οικονομιών αυτών των χωρών θα δυσκολέψουν πολύ τον σχεδιασμό των απαραίτητων εκεί προγραμμάτων, την επόπτευση και την εφαρμογή τους.

Οπως παραδέχονται πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης, η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι καίριας σημασίας για να πετύχουν οι προσπάθειες. Είναι ουσιώδες, άρα, να αποκατασταθεί η συνεργατική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ευρώπη θα πρέπει να καλωσορίζει τις συμβουλές του ΔΝΤ, όχι να τις αποκρούει”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε