Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Γιούνκερ: Αν οι Έλληνες «φύγουν» από το πακέτο διάσωσης, θα «φύγουμε» κι εμείς!

Τα πράγματα είναι απλά για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: αν μετά τις εκλογές, η όποια ελληνική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, το ίδιο θα κάνουν και οι δανειστές.

«Αν μετά τις εκλογές στην Ελλάδα κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, θα αποχωρήσουμε κι εμείς», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Οι ηγέτες των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων δεσμεύτηκαν εγγράφως, ώστε αυτό το οποίο αποτελεί τώρα πρόγραμμα να παραμείνει πρόγραμμα και μετά τις βουλευτικές εκλογές τόνισε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Αν όμως ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό, που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς».

Σε ό,τι δε αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας: «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί υπόθεση εργασίας μου, γιατί θεωρώ βασικά ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν και ένα από τα μεγάλα κόμματα θα μπορέσει να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση».

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βάλει τάξη στην Ελλάδα μέσα σε δέκα χρόνια», είπε και δεν απέκλεισε η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα οικονομική βοήθεια.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί η φυγή μεγάλων κεφαλαίων στο εξωτερικό. «Οι πλούσιοι Έλληνες, που αποφεύγουν να φορολογηθούν, ενεργώντας έτσι εις βάρος του λαού τους, πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν. Δεν είναι εύκολο βέβαια, λόγω της ελεύθερης αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη, να λυθεί το πρόβλημα του διαφυγόντος χρήματος, αλλά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαρόζο καλεί Παπαδήμο – Θα συναντηθούν την Τετάρτη

Μέρκελ: Θέλω την Ελλάδα στο ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε