Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 36 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Γιούνκερ: "Το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει"

Γιούνκερ: `Το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει`
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.06.2010 | 23:07
Πρώτη δημοσίευση: 06.06.2010 | 22:55

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ". 

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία, αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών". Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε επίσης ότι "δεν ανησυχεί" για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν τη Δευτέρα στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης χωρών με προβλήματα στην οικονομία τους, όπως η Ελλάδα. 

Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. "Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ".

Ο πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι είπε ότι "το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι". 

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του για την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και κάλεσε την "Κίνα να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική".


   Διαδώστε αυτό το άρθρο