Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιούνκερ: Ζητεί επίβλεψη των αποκρατικοποιήσεων απο ανεξάρτητη υπηρεσία

O επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μίας υπηρεσίας ανεξάρτητης από την ελληνική κυβέρνηση

η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

“Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Ελληνες φίλους μας μίας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα παίρνουν μέρος ξένοι εμπειρογνώμονες”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη, η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt, την υπηρεσία που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιρειών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους.

Επεσήμανε εξάλλου ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι ελληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν μία μη-κομματική προσπάθεια να υποστηρίξουν δημόσια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει.

“Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να δηλώσουν από κοινού τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει με την ΕΕ”, υπογράμμισε.

Οσον αφορά μία ήπια αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών σε ότι αφορά το χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια ο επικεφαλής του Eurogroup επσήμανε ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να εξεταστεί μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα έχει ανατάξει τα δημοσιονομικά της.

“Μόνο τότε θα εξετάσουμε την πιθανότητα να παρατείνουνε τους όρους των δημόσιων και ιδιωτικών δανείων και να μειώσουμε τα επιτόκια”, υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε