Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιούνκερ σε Μέρκελ και Σαρκοζί: “Αποφασίστε τι θέλετε!”

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του Eurogroup είπε στους ηγέτες των δυο χωρών: “‘Εχετε πάρει ένα κάρο πρωτοβουλίες. Από αυτές δεν έχετε υλοποιήσει ούτε το 30%”.

 Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt είπε:

“Ο,τι αποφασίζουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν μετατρέπεται αυτομάτως σε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν κοιτάξετε τους τελευταίους 12 μήνες, περί το 70% των γαλλο-γερμανικών προτάσεων δεν έχει μετατραπεί σε απόφαση”.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται στη τελευταία συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί την Κυριακή, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και θα αφορούν κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Eurogroup επικρίνει τις πρωτοβουλίες του γαλλο-γερμανικού διδύμου.

Η οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης, υπό το σχήμα που οι χώρες μέλη της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν ότι θα συγκροτηθεί “δεν πρέπει να είναι μία γαλλο-γερμανική δύναμη κρούσης”, λέει.

“Η εμπειρία δείχνει ότι αυτό θα είναι μία γαλλική δύναμη κρούσης, αλλά συντονισμός της οικονομικής πολιτικής δεν μπορεί να σημαίνει: προσγειώνονομαι στο Παρίσι και ακολουθώ τυφλά ένα αυτοκίνητο που γράφει ‘Ακολούθησέ με’ “.

Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία είναι η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της πρόβλεψης ισχυρών ανταλλαγμάτων απέναντι στη χορήγηση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας.

“Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όσοι χορηγήσουν κεφάλαια, υπό οποιαδήποτε μορφή (στις τράπεζες), θα έχουν συμμετοχή στα όργανα λήψεως αποφάσεων των τραπεζών αυτών, στο συμβούλιο επιτήρησης, στο διοικητικό συμβούλιο, στη διεύθυνση. Και επίσης συμμετοχή στα κέρδη”, λέει.

“Εάν ο φορολογούμενος πληρώνει, ο φορολογούμενος πρέπει να είναι μέτοχος. Οι τράπεζες οφείλουν να μεταφέρουν τμήμα το κερδών τους στον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η άποψή μου, άποψη της παλιάς σχολής, για τα πράγματα”, λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Η Ελλάδα παράδειγμα χώρας με ανάρμοστη συμπεριφορά”

“Κούρεμα 21%; Όχι, μιλάμε για πολύ περισσότερο”

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε